Jet set

Pratite nas na Google news

Sara Džesika Parker: Od balerine do filmske zvijezde i modne kreatorke

Sara Džesika Parker: Od balerine do filmske zvijezde i modne kreatorke
Foto: N.N. | Sara Džesika Parker: Od balerine do filmske zvijezde i modne kreatorke
N.N.

Slavna glumica Sara Džesika Parker rođena je 25. marta 1965. godine u Nelsonvilu, u državi Ohajo. Njena porodica je jevrejskog porijekla, a čine je majka Barbara i otac Stiven.

Još dok je Sara bila mala, majka se razvela i ponovo udala za Pola Frosta, koji je po zanimanju vozač kamiona. Potom je prešla da živi sa majkom i njenim novim mužem i dobila je sedmoro braće i sestara.

Kao mala zanimala se za umjetnost, prvenstrveno za balet i ples. Majka ju je upisala na kurseve orijentisane ka baletu i pjevanju. Kada je imala trinaest godina nastupila je u čuvenoj brodvejskoj prestavi "Grad". Ubrzo, ona se zajedno sa svojom porodicom seli na Ruzveltovo ostrvo, gdje su živjeli par godina, a kasnije se sele na Menhetn.

Nakon završene Američke baletske škole, upisuje gimnaziju. Sve vrijeme školovanja, je nastavila da pohađa kurseve vezena za balet, pa tako dobija ulogu u brodvejskom mjuziklu "Moje pjesme, moji snovi", gdje je nastupala zajedno sa svojih četvoro braće i sestara. Nakon ovog mjuzikla, Sari se otvaraju pozorišna vrata, pa tako dobija uloge u nekim od najpoznatjih američkih brodvejskih prestava.

Prvi put na malim ekranima Parkerova se pojavila glumeći u niskobudžetnom filmu "The little Match Girl", 1974. godine. Nakon toga slijedi pauza kada su filmovi u pitanju i potpuno posvećivanje pozorišnim predstavama, da bi osam godina kasnije krenula sa sporednim ulogama u filmovima lošije produkcije.

Javnost i režiseri prvi put primetili su Parkerovu 1982. godine u seriji "Square Pegs". Serija je emitovana samo jednu sezonu i nije imala veliku gledanost, a Sara je imala sporednu ulogu, ali to je bilo dovoljno da njeno glumačko umijeće ostane primjećeno.

Sljedeće godine dobija uloge u čak četiri filma američke produkcije, a ubrzo kreću da se nižu i manje zapažene uloge. Njena karijera kreće da napreduje 1991. godine kada dobija ulogu u filmu Medeni mjesec u Las Vegasu, glumeći rame uz rame sa vremešnim Nikolasom Kejdžom, a kasnije glumi u filmu En Vud sa sjanim Džonijem Depom.

Međutim, njena glumačka karijera dostiže svoj vrhunac kada ova holivudska diva prihvata da glumi u TV stikomu "Seks i grad", dobijajući glavnu ulogu njujorške novinarke Keri Bredšo, i baš ta uloga donosi joj prvi od četiri Zlatna globusa koja je osvojila.

Još od malena Sara je pokazala veliku želju za modnom industrijom, ali je njena ljubav prema glumi ipak prevagnula. Međutim, početkom dvadesetog vijeka, polako ona postaje veoma uticajna ličnost kada je svijet mode u pitanju. Modni kreatori su hvalili njen stil oblačenja, a najveći svjetski časopisi su je uvrstili u deset najboljih obučenih ličnosti iz šou-biznisa.

Polako glumica kreće da se angažuje i u svijetu mode, i jedno vrijeme čak je bila predsjednica i kreatvini direktor poznate modne kuće Halston Heritage. Ova modna kuća najpoznatija je po tome što uglavnom oblači veliki broj poznatih holivudskih zvijezda.

Parkerova je 2013. godine potpisala ugovor sa čuvenim dizajnerskom kućom Manolo Blanik obavezujući se da dizajnira nekoliko različitih vrsta cipela za ovu kuću. Zanimljivo je da je upravo ta marka cipela omiljena liku iz serije koji ona tumači, kao i to da sama Džesika ima preko stotinu pari cipela ove dizajnerske marke.

Danas, Sara sama kreira i proizvodi liniju cipela pod nazivom "SJP by Sarah Jessica Parker".

Najčitanije