Jet set

Šest zanimljivosti o sedam decenija na tronu kraljice Elizabete Druge

Šest zanimljivosti o sedam decenija na tronu kraljice Elizabete Druge
Foto: Tanjug/AP | Šest zanimljivosti o sedam decenija na tronu kraljice Elizabete Druge

Obilježava se tačno sedamdeset godina od kada je kraljica Elizabeta Druga stupila na tron nakon smrti svog oca, kralja Džordža Šestog. Ona vlada duže od bilo kog drugog monarha u britanskoj istoriji.

Uprkos tolikim godinama vladavine, kraljica Elizabeta je 2021. godine odbila da primi nagradu za "najstariju ženu godine" koju dodjeljuje časopis Oldi uz obrazloženje "da je čovjek star onoliko koliko se osjeća starim".

Neočekivano - kraljica

Kada je rođena u Mejferu 1926. godine, princeza Elizabeta (sada kraljica) i njena porodica nisu očekivali da će jednog dana baš ona postati monarh. Mislili su da će živjeti relativno "normalnim", iako privilegovanim, životom.

Ali sve se promijenilo u decembru 1936, kada je njen ujak, kralj Edvard Osmi abdicirao, a njen otac postao kralj. Tako je desetogodišnja Elizabeta postala sljedeći nasljednik britanske krune.

Elizabeta i Drugi svjetski rat

Današnja kraljica imala je svojevrsnu ulogu u ratnim dešavanjima. Obratila se djeci Komonvelta zajedno sa svojom sestrom, princezom Margaret na Bi-Bi-Siju, zahvaljujući im na hrabrosti i strpljivosti: "Trudimo se da učinimo sve što možemo da pomognemo našim mornarima, vojnicima i vazduhoplovcima, a takođe pokušavamo da snosimo svoj dio tereta koji donosi rat."

Godine 1945. pridružila se Pomoćnoj teritorijalnoj službi, obučavala se za mehaničara i postala prva žena članica kraljevske porodice koja se pridružila oružanim snagama kao aktivni član.

Šesta kraljica krunisana u Vestminsterskoj opatiji

Elizabeta Druga je krunisana 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji. Ona je trideset deveti suveren, i šesta kraljica krunisana u toj opatiji.

Prva je bila kraljica Meri Prva Tjudor, koja je krunisana 1. oktobra 1553. godine. Kraljičina baka Meri od Teka, stara 81 godinu, bila je prva kraljica koja je vidjela svoje unuče na tronu, međutim, umrla je prije krunisanja.

Zlatni i srebrni konci

Haljina koju je kraljica nosila na krunisanju, koju je dizajnirao britanski modni dizajner Norman Hartnel, napravljena je od bijelog satena i izvezena zlatnim i srebrnim koncem sa amblemima Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta.

Poslije krunisanja, kraljica je nosila haljinu još šest puta, uključujući otvaranje parlamenta na Novom Zelandu i Australiji 1954. godine.

Šest i po decenija uz kraljicu

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je 2021, u 100. godini. U braku sa Elizabetom bio je 73 godine, a kao suprug britanske kraljice proveo je punih 65 godina, i zato je ličnost koja je bila u najdužem braku sa jednim britanskim monarhom.

Odnos kraljice Elizabete i princa Filipa počeo je kao mladalačka ljubav na prvi pogled.

Vojvoda od Edinburga pomogao je kraljevskoj porodici da bude prisutnija na televiziji umjesto na radiju, a prvi je njen član koji je uradio TV intervju.

Pozivnica za princa Čarlsa

Princ Čarls je bio prvo dijete koje je prisustvovalo krunisanju svoje majke kao suverena. Princeza Ana nije prisustvovala ceremoniji jer se tada "smatralo da je premlada".

Princ Čarls je dobio specijalnu ručno oslikanu dječju pozivnicu za krunisanje svoje majke.

Inače, ceremoniji kraljičinog krunisanja u Vestminsterskoj opatiji prisustvovao je ukupno 8.251 gost.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije