Jet set

Ušla u istoriju kao najstarija dama na naslovnici Voguea

Ušla u istoriju kao najstarija dama na naslovnici Voguea
Foto: Instagram | Ušla u istoriju kao najstarija dama na naslovnici Voguea

Italijansko izdanje 'modne biblije' Vogue predstavilo je tri listopadske naslovnice s uvijek zanosnom, 73- godišnjom glumicom i manekenkom Luren Haton

U takozvanom 'bezvremenskom izdanju' gotovo da ne postoji dama mlađa od 60 godina, a potez italijanskog izdanja magazina Vogue predstavlja još jedan korak u borbi protiv dobnih predrasuda u modnoj industriji.

Ono što oktobarsko izdanje italijanskog Vogue čini tako posebnim nije njegova inkluzivna priroda. Navedeni broj uspio je oboriti rekord magazina s istorijom dugom 125 godina.

Glumica i manekenka Luren Haton sa 73 godine i 11 mjeseci uspjela je u ući u istoriju kao najstarija dama na naslovnici Vogue, a ovaj rekord donedavno je držala pjevačica Tina Tarner koja se na naslovnici njemačkog izdanja magazina Vogue pojavila sa 73 godine i 4 mjeseca.

Haton je itekako svjesna istorijskog značaja naslovnice izjavivši kako je ona 'najvažnija naslovnica koju je ikad snimila'. Tokom karijere, Loren Haton krasila je naslovnicu magazina Vogue 40 puta s 27 naslovnica snimljenih za američko izdanje i 13 snimljenih za međunarodna izdanjima modne biblije.

Kako priznaje, nova naslovnica italijanskog Voguea učinila je da se osjeća najkorisnijom.

'Već neko vrijeme razmišljala sam o toj ideji, no jedino su urednici italijanskog Voguea imali hrabrosti pretvoriti moju ideju u realnost. Ova naslovnica ima moć mijenjanja mišljenja društva, zato što pokazuje ženu koja je živahna, atraktivna, koja se i dalje smije i koja je po prvi put žena moje dobi', izjavljuje Haton.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije