Jet set

Vesna Zmijanac otvoreno o gubitku dva djeteta

Vesna Zmijanac otvoreno o gubitku dva djeteta
Foto: N.N. | Vesna Zmijanac otvoreno o gubitku dva djeteta

​Vesna Zmijanac je prije tri decenije proživjela pravu dramu kada je u roku od godinu dana izgubila dve bebe!

S tom patnjom i velikim bolom u duši pjevačica je nastavila da živi iako i danas sebe krivi za oba spontana pobačaja. U autobiografiji "Kad zamirišu jorgovani" pričala je o najtežim trenucima u životu, a gubitak djece je svakako jedan od njih, prenosi Srbija danas.

"Bilo mi je suđeno da u vreme najveće slave spoznam i najveće duševne muke. Naše prvo dete, sina, Vlada Jovanović i ja smo izgubili 1986., kad sam bila u sedmom mesecu trudnoće. Spontani pobačaj se dogodio u pauzi koncerta u Mladenovcu. I, ne zamerite mi što scenu porođaja, koji je iznenada i prevremeno otpočeo, i faktički se događao u garderobi iza bine, a trajao je i u toku puta do Beograda, pa i nekoliko minuta u bolnici, ne mogu da opišem čak ni danas. Jer to je jedan od onih bolova koji još uvek boli, praznina koja još uvek zjapi istom tamom i kad god se toga setim, a sećam se vrlo često, utroba mi se zgrči", rekla je pjevačica, pa dodala da je godinu dana kasnije doživjela isti bol.

"U prvih nekoliko nedelja nakon toga želela sam da i ja nestanem, da me nema. Krivila sam sebe, ne tražeći ni jednu olakšavajuću okolnost, i pritom sam samoj sebi smišljala takve patnje i muke kao kaznu da sam u jednomtrenutku prešla onu granicu koja razdvaja svesno sagledavanje činjenica od umišljenih, pomalo bolesnih i grešnih zaključaka. Nisam ni slutila da me, na nesreću, čeka isto, još gore. Vladino i moje drugo nesuđeno dete, takođe sin, i takođe u sedmom mesecu trudnoće, izgubila sam pod približno istim okolnostima", objasnila je Vesna i rekla da smatra da je gubitkom djece na neki način platila grehe iz mladosti.

"Mislim da sam ih preplatila. Mislim i ja, a i moji nerođeni sinovi, da je, što se naše krvi tiče, danak namiren. Stvarno sam platila punu cenu. Odlučila sam da više nikada sebi ne dopustim da mi bilo šta drugo bude važnije od sopstvenog mira, zdravlja i porodice", zaključila je ona.

Kada se posvetila sebi, prestala da pije i okrenula se zdravijem načinu života, zatrudnila je i rodila kćerku Nikoliju. Iako je trudnoća bila komplikovana, Vesna je izašla kao pobjednik.

"Bogu sam se molila da moja Nikolija preživi. Ovog puta, poučena i kažnjena prethodnim iskustvima, sledstveno mojoj odluci da ću, ako mi šansa bude pružena, a Bog milostiv prema meni - sve ostalo potčiniti tome da postanem majka. Svoju treću trudnoću, od početka ređila sam da odležim i da je održavam jer je bila rizična, pod konstantim nadzorom lekara. Shodno tome sam sve svoje obaveze i gostovanja otkazala i otišla u Zagreb, na kliniku, pod nadzor mog velikog prijatelja dr Asima Kurjaka, mog velikog prijatelja i, kasnije, pred samo Nikolijino rođenje, mog venčanog kuma", kaže Vesna, pa nastavlja:

" Nikad u svom dotadašnjem životu nisam imala takvu strepnju niti sam osećala takav strah, kako je to bio slučaj tokom tih sedam meseci mog ležanja u bolnici. Svaki dan sam se molila da bude sve u redu, da ovog putauspem i iznesem trudnoću. Na svako pomeranje u stomaku, mene je oblivao hladan znoj. Na svaki Nikolijin pokret ja sam se u panici trzala. Na svako žiganje u krstima il majušni bol u karlici ja sam panično zvala doktora.Na sreću, rodila samživu i zdravu ćerku i Bogu sam večno zahvalna na tome."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije