Jet set

Žena Toma Henksa progovorila o liječenju od virusa korona

Žena Toma Henksa progovorila o liječenju od virusa korona
Foto: N.N. | Žena Toma Henksa progovorila o liječenju od virusa korona

Rita Vilson, američka glumica i supruga slavnog oskarovca Toma Henksa, juče se putem videopoziva uključila u emisiju “CBS This Morning” voditeljke Gejle King u kojoj je prenijela vlastito iskustvo s hlorokinom – kontroverznim lijekom koji se inače koristi u borbi protiv malarije, a za kojeg brojni tvrde da pomaže u borbi protiv vladajućeg virusa korona.

Slavna 63- godišnja glumica u izravnom televizijskom javljanju otkrila je kako je njoj i suprugu ponuđen navedeni lijek prošlog mjeseca tokom boravka u Australiji, kada su oboje testirani na virus korona i bili pozitivni.

Liječenje virusa korona lijekom namijenjenim borbi protiv malarije možda je i pomoglo u njihovom ozdravljenju ali, kako sama tvrdi, dao joj je i 'esktremne nuspojave'.

Nakon konzumiranja hlorokina, Vilson je osjećala mučninu, doživjela je vrtoglavicu i opštu slabost u mišićima.

“Svi moramo biti vrlo obzirni prema ovom lijeku jer u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi koliko je zapravo djelotvoran u borbi protiv virusa korona”, tvrdi glumica.

Uprkos hiljadama ozbiljno oboljelih od virusa korona, koji su liječeni novijom verzijom lijeka nazvanim hidroksiklorokin, savezne agencije koje ga skladište i pojedinci koji tvrde da je lijek spasio brojne, još uvijek je potrebno provesti značajan broj testiranja prije nego što se može smatrati sigurnim rješenjem.

Vilson i Henks bili su među prvim holivudskim zvijezdama koje su objavile da su pozitivne na virus korona, a nakon oporavka i mjesec dana provedenih u Australiji, par se nedavno vratio u SAD, a nedugo zatim svoju krv odlučili su donirati za daljnja istraživanja, u nadi da će njihova antitijela biti upotrebljena za razvoj vakcine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije