Horoskop

Brada čuva muško zdravlje

Brada čuva muško zdravlje
Foto: Ilustracija | Brada čuva muško zdravlje

Priroda je muškarcima podarila moćan štit kojeg žene nemaju - riječ je o bradi. Ona muškarce štiti od opeklina, sunca, alergena i bora.

Ali, samo ako se redovno čisti i njeguje, otkriva poznata dermatologinja Ivana Nola.

Nola objašnjava da je prva prednost brade UV faktor. Istraživanja pokazuju da brada zaustavlja čak 95% štetnih zračenja, zavisno o gustoći dlake. Kako bi izvukli najbolje od svoje brade muškarci bi trebali bradu pravilno njegovati, što mogu sami ili se prepustiti rukama frizera.

"Dlaka brade ima čvrsti i gusti korijen koji služi kao odlična podrška tkivu kože što znači da muškarci imaju manje bora nego žene. Brada ih štiti i od ostalih vanjskih uticaja, poput hladnoće ili topline, što takođe pridonosi manjem stvaranju bora. Mladolik izgled garantuje i činjenica da ljeti uvijek imaju UV zaštitu na sebi, i to u obliku brade" kaže Nola.

Dodaje da ako je brada gusta, posebno na vratu, ona grije i štiti od ledenog vazduha, stoga može spriječiti bol u grlu i prehlade. Brkovi pak štite od alergija tako što blokiraju ulaz alergena i peludi u nos stoga su pluća bolje zaštićena od potencijalno opasnih čestica.

(centarzdravlja.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije