Muški kutak

Pratite nas na Google news

Muškarci vole luksuz

Muškarci vole luksuz
Foto: N.N. | Muškarci vole luksuz
N.N.

Naučnici su utvrdili zbog čega muškarci obožavaju brendirane ili skupe stvari, a to ima veze sa njihovim emotivnim statusom!

Muškarci će odabrati luksuzni, skupi proizvod bez obzira na njegov kvalitet, zato što ih na to navodi testosteron, utvrdili su naučnici.

Istraživanje na Univerzitetu u Pensilvaniji obuhvatilo je 240 muškaraca starosti od 18 do 55 godina, podeljenih u dvije grupe. Prva grupa dobila je malu dozu testosterona u obliku gela koji se nanosi na kožu, dok je druga grupa takođe mazala gel, ali "placebo" verziju u kojoj nije bilo testosterona.

Učesnicima iz obe grupe zatim su pokazivane fotografije istih artikala različitih proizvođača, primjera radi, "Roleks" satova, "Armani" odjela ili "Dom Perinjon" šampanjca, i jeftinije verzije istog proizvoda nekog ne toliko poznatog proizvođača.

Muškarci koji su dobili dozu testosterona u gelu birali su skuplje stvari čuvenijeg proizvođača, što znači da taj hormon utiče i na odabir brenda pri kupovini.

Oni su ocjenjivali zainteresovanost za proizvod na skali od jedan do deset, a interesantno je da su se još više vezivali za "fensi" proizvod ukoliko ga je pratila reklamna poruka koja bi kupcu "obećavala" sticanje moći ili prestiža.

"Dejli mejl" prenosi da to znači da muškarci smatraju da skuplji, poznatiji brend predstavlja moć i status, koji će poboljšati njihove šanse pri pronalaženju partnerke.

Ovo je prva studija koja je direktno pokazala da testosteron igra ulogu u odabiru naizgled trivijalnih stvari, kao što je odluka pri "šopingu". Biće, dodaje "Dejli mejl", od koristi oglašivačima koji žele da svoje proizvode plasiraju na mestima na kojima je testosteron povišen, kao što su sportski događaji, teretane ili slično.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije