Muški kutak

Trening za jači pol: Šta izabrati - slobodne tegove ili sprave za vježbanje?

Trening za jači pol: Šta izabrati - slobodne tegove ili sprave za vježbanje?
Foto: N.N. | Trening za jači pol: Slobodni tegovi ili sprave za vježbanje?
N.N.

Većina muškaraca koji posjećuju teretanu imaju dva cilja - izgradnju mišićne mase ili gubitak masnog tkiva.

Nezavisno od cilja, za uspjeh je neophodna odgovarajuća rutina, ali i izbor opreme koja se koristi za vrijeme treniranja. U teretani se mogu vidjeti pripadnici jačeg pola koji vježbaju isključivo na spravama, te oni koji izbjegavaju sprave. Ali koji pristup treniranju odabrati? Stručnjaci iz oblasti tjelesnih vježbi navode da se i slobodni tegovi (i jednoručni i dvoručni) i sprave za vježbanje mogu koristiti za izgradnju mišićne mase te gubitak masnih naslaga.

Prednosti i nedostaci

Vježbanje sa slobodnim tegovima aktivira mišiće stabilizatore, znatno više ubrzava metabolizam te onoga ko trenira priprema za svakodnevne fizičke aktivnosti i brojne sportove, ali je tehnički zahtjevnije pa sa sobom nosi veći rizik od povređivanja. Korištenje sprava za vježbanje pomoći će kod izolovanja slabijih mišića uz manju vjerovatnoću nastajanja povreda, ali  mora se koristiti više različitih sprava da bi se pokrili svi mišići koji se koriste prilikom jedne vježbe sa slobodnim tegovima.

Kako kombinovati slobodne tegove i sprave za vježbanje

Dobro strukturisana rutina treniranja uključuje i slobodne tegove i sprave, bilo istog dana ili tokom različitih treninga za slične dijelove tijela, a kombinovanje tegova i sprava je izuzetno korisno i efikasno ako se u treningu praktikuju supersetovi. Početnici u teretani treba postepeno da grade snagu na spravama uz istovremeno savladavanje tehnike s tegovima malih težina.

Nezavisno od toga koji se pristup treningu odabere, veoma važno je prilagoditi težine s kojima se vježba fizičkim mogućnostima, te paziti na tehniku jer povrede koje usporavaju proces treniranja nisu vrijedne lajkova na Instagramu.

Važnost dužine pauze tokom treninga

Svako ko vježba zna da rezultat treninga zavisi od toga koliko je u njega truda uloženo, te da je važno voditi računa o vremenu odmora između setova. Za one koji su usmjereni na izgradnju mišićne mase, odnosno postizanje hipertrofije, pauze bi trebalo da traju od 60 do 90 sekundi, a ako je cilj gubitak masnih naslaga, trening se može odrati bez pauze - u tom slučaju važno je naizmjenično kombinovati vježbe visokog s vježbama niskog intenziteta, čime se mišićima daje priliku da se odmore bez prekidanja treninga.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije