Muški kutak

Pratite nas na Google news

U ovim zemljama se muškarci najbolje oblače

U ovim zemljama se muškarci najbolje oblače
Foto: alessandrosquarzi/instagram.com | Alessandro Squarzi
N.N.

Nema nikakve dileme ko je na prvoj poziciji.

8. SAD

Od džinsa preko kariranih košulja i kaubojskih šešira do hip-hop stila, američka moda je izvršila ogroman uticaj na kulturu oblačenja širom svijeta.

Taj podatak potvrđuje i veliki broj uticajnih modnih kreatora, kao što su Ralf Loren, Tomi Hilfiger, Kelvin Klajn i Tom Ford. Iako mnogi smatraju da generalno Amerikanci nemaju istančan ukus poput Evropljana, ulice Njujorka to najbolje demantuju. Zanimljivo je da se najveći broj renomiranih modnih škola nalazi u Americi, a među njima prednjači čuvena škola Parsons iz Njujorka.

7. BRAZIL

Brazil se smatra prijestonicom lijepih ljudi. Zbog svoje kulture i klimatskih uslova Brazilci se nalaze i na listi najrazgolićenijih nacija.

Kupaći kostimi i havajske košulje su osnova oblačenja po brojnim plažama ove najveće južnoameričke zemlje. Taj trend je pogotovo primamljiv muškarcima širom sveta, koji između ostalog zbog toga dolaze na poznati karneval u Rio de Žaneiru. Jak kolorit boja i uticaj afričke i evropske kulture stvorili su jedinstven modni ukus.

6. AUSTRALIJA

Iako su se mnogi u prošlosti ismijavali nedostatku ukusa australijanaca, oni su vremenom pod uticajem raznih kultura izgradili zanimljiv stil kojeg karakteriše opuštenost i individualizam. Surfing kultura takođe ima veliki uticaj na njihovu modu, pa su brendovi koji proizvode casual i sportsku odjeću u Australiji vrlo popularni.

Rok vintidž i hipi odjeća je takođe zastupljena, jer se lako nosi u danima vječitog australijskog ljeta.

5. VELIKA BRITANIJA

Uticaj britanske kulture, mode i muzike na ostatak svijeta je ogroman. Od viktorijanskog doba preko pojave seksualne revolucije 1960-tih godina do današnjih dana, britanska moda je u dobroj mjeri oblikovala stil čovječanstva.

Najveći uticaj na mušku modu u prošlom vijeku je izvršila pojava Džejmsa Bonda, koji je postao sinonim za modernog muškarca. Veliki broj brendova kao što su Barberi, Fred Peri, Haket i mnogi drugi su postali dio života svakog uspješnog muškarca. Na ulicama Londona prisutan je duh panka.

4. JAPAN

Ne postoji mnogo nacija ne svijetu, koji njeguju tako razdragan odnos prema modi poput Japanaca. U prošlosti je zemlja izlazećeg sunca bila poznata po konzervativizmu, međutim danas ulice Tokija predstavljaju antitezu svega iz davnih vremena. Miks azijske, evropske i američke mode najbolje se može vidjeti u tokijskom najpoznatijem modnom distriktu Harajuku. Japanci su poznati i po odličnim sportskim brendovima, a jedan od njih je zadužen za izgled Novaka Đokovića.

3. FRANCUSKA

Francuski kraljevski sud je još u XVII veku bio sinonim za stil za cijelu Evropu, a velike modne kuće iz Pariza su stare gotovo 200 godina i iznova potvrđuju vrhunski kvalitet i dizajn.

Veliki broj svetskih modnih dizajnera se školovalo upravo u modnim školama u ovoj zemlji. Serž Gansburg, Žan Pol Belmondo, Alan Delon i danas Vinsent Kasel su svi od reda ikone francuskog stila koje su svojom pojavom u velikoj mjeri oblikovali still muškaraca.

2. ŠVEDSKA

Skandinavska moda i dizajn su postali svetski hit i jedna od najvećih izvoznih grana. Pojavom pop kulture, muzičkog fenomena Abe i teniske legende Bjorna Borga, švedski minimalistički dizajn je postao sveopšti trend.

Šveđani mogu da budu ponosni što imaju najveću multinacionalnu maloprodajnu kompaniju takozvane brze mode, H&M koja ostvaruje godišnji profit od 3.5 milijardi dolara.

1. ITALIJA

Nema nikakve dileme ko je na prvoj poziciji, jer su Italijani oduvijek važili za modne magove. Poseban proboj italijanska moda je ostvarila 1950-ih godina prošlog vijeka, pod snažnim uticajem italijanskog filma i legendarnog magnata Đanija Anjelija. Savršeno skrojena odela uz pažljiv izbor boja i detalja je osnova italijanskog muškog stila. Prada, Armani, Brunelo Kučineli i Zegnja su samo neki od modnih kuća koje su osvojile svet mode.

Pored toga treba naglasiti da je svjetska metropola visoke mode Milano mesto gde se predstavljaju svi najnoviji modni trendovi.

(Menshealth.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije