Scena

Karmen ima 93 godine i još uvijek šeta modnim pistama

Karmen ima 93 godine i još uvijek šeta modnim pistama
Foto: Press Association/PIXSELL | Karmen ima 93 godine i još uvijek šeta modnim pistama

Sa karijerom dugom gotovo 80 godina, Karmen del Orefiče je živi dokaz da istinska ljepota ne poznaje godine. Iako 3. juna puni 93 godine, Karmen se i dalje aktivno bavi modelingom i manekenstvom.

"Uvijek sam gledala u budućnost. Još nisam došla u fazu da se osvrćem za prošlošću", rekla je povodom svog 80. rođendana jedna od najlepših žena na svijetu.

Imala je samo 13 godina kada ju je, 1944. godine, žena poznatog fotografa Hermana Landshofa otkrila u autobusu u Njujorku, na putu za čas baleta. Bila je tada samo tinedžerka koja posao manekenke nije shvatala ozbiljno. Sada, osam decenija kasnije i dalje je u svijetu mode, što je čini modelom sa najdužim stažom u istoriji.

"Ušla sam u ovu industriju dok je tek bila na početku poslije Drugog svjetskog rata, kada američke žene nisu mogle da putuju u Evropu radi visoke mode", ističe Karmen.

Njene prve profesionalne fotografije nastale su na Džons plaži i ona ih je smatrala čistim promašajem.

Sa petnaest godina je potpisala svoj prvi ugovor za "Vog" za 7,5 dolara na sat.

Karmen je rođena u siromašnoj porodici i svoje odrastanje opisuje kao "spartansko". Majka joj je bila Italijanka, a otac Mađar koji je napustio porodicu. Na snimanjima su morali da joj sužavaju odjeću, jer je bila previše mršava i neuhranjena. Majka ju je često slala u domove, dok ne bi skupila dovoljno novca da ponovo iznajmi sobu za njih dvije.

Bila je četiri puta "djevojka sa naslovne strane", iako priča da je briznula u plač kada je vidjela svoju prvu naslovnicu na kiosku.

"Izgledala sam kao dječak", prisjećala se u intervjuu iz 1983. i dodala:

"Ali, to je bila lekcija. Od tada sam počela da odvajam pravu sebe od Karmen na naslovnicama".

Godine 1947. dobila je povišicu na 25 dolara na sat. Pojavila se na naslovnoj stranici magazina "Voga" i tako ušla u istoriju kao jedna od namlađih manekenki koje su ikada izašle na naslovnici ovog magazina.

Karmen nije bila svjesna koliko je glamurozna - bila je samo mlada djevojka koja se zabavljala.

U karijeri je radila sa velikim brojem najprestižnijih fotografa, slikala se za "Harpers Bazar", "Veniti fer", a 1960. godine je, poslije fotografije "Karmen Las Meninas", postala poznata širom svijeta. Karmen je, takođe, bila muza čuvenog slikara Salvadora Dalija.

Kasnije je krenula da zarađuje na katalozima i reklamama za donji veš za 300 dolara na sat, što ju je učinilo najplaćenijim modelom pedesetih godina, kada se pridružila modnoj agenciji Ford.

Pojavljivala se na revijama Džona Galijana, Ermea, Alberte Fereti.

U posljednjih 25 godina imala je više naslovnih strana u časopisima nego što ih je imala u cijeloj svojoj dugotrajnoj karijeri.

"Sve je prošlo dok sam trepnula. Idem do 105, pa ću vidjeti da li želim da promijenim profesiju", izjavila je šaljivo Karmen jednom prilikom.

U ljubavi nije imala puno sreće. Udavala se tri puta i najduže je bila u braku devet godina. Ima jednu ćerku i sada živi sama u Njujorku.

"Ljudi ne bi trebalo da me gledaju i misle da je život samo glamur", poručila je Karmen, prenosi "Politikin magazin".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije