Scena

Tejlor Svift privredi Melburna donijela milione za dva dana

Tejlor Svift privredi Melburna donijela milione za dva dana
Foto: Tanjug/AP | Tejlor Svift privredi Melburna donijela milione za dva dana

Mega turneja Tejlor Svift posljednjih dana u Australiji samo je gradu Melburnu i okolini donijela promet od nevjerovatnih 780 miliona dolara u nekoliko dana (1,2 milijarde australijskih dolara).

Koncerte Sviftove ekonomisti su već sada proglasili ekonomskim "cunamijem", jer je tokom tih nekoliko dana ka Melburnu pohrlilo na desetine hiljada obožavalaca što je dovelo do skoka potražnje raznih usluga, hotela, smještaja, avio prevoza…

Uticaj ove svjetske turneje koju ekonomisti nazivaju "Sviftonomiks", kao i turneja Bijonse, zajedno sa par holivudskih blok bastera doprinijeli su sa čak 8,5 milijardi dolara ekonomskom rastu SAD u trećem kvartalu 2023. godine.

Ipak, stručnjaci kažu, da uprkos kratkoročnom podsticaju ekonomije postoji zabrinutost u vezi sa niskom stopom štednje u Australiji koja je najniža još od 2007. godine.

Naime, porast potrošnje u vezi sa koncertima mogao bi da preusmjeri sredstva iz drugih sektora posebno onih koji imaju slabu potrošačku aktivnost.

Tako su i tamošnji bankarski stručnjaci istakli "koncept inflacije Tejlor Svift" navodeći da ljudi možda daju veći prioritet trošenju novca za koncerte u odnosu na druge neophodne troškove, prenosi "Politikin magazin".

I pored toga, uticaj Tejlor Svift na muzičku industriju je toliki da je udio u prodaju muzike sa njenim potpisom bio 2 odsto ukupne svjetske muzičke prodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije