TV

BBC otkupio prava na prikazivanje hrvatskog filma

BBC otkupio prava na prikazivanje hrvatskog filma
Foto: Unsplash / Ilustracija | BBC otkupio prava na prikazivanje hrvatskog filma

BBC i produkcijska kuća "Petnaesta umjetnost" zaključili su ugovor o otkupu prava za emitovanje dokumentarca "Paviljon 6" Gorana Devića za područje Velike Britanije i Sjeverne Irske od septembra iduće godine, izvijestio je HAVC.

Sniman na Zagrebačkom velesajmu za vrijeme masovnog vacinisanja građana usljed pandemije, film vodi gledaoce kroz redove za čekanje vakcina, prostor za cijepljenje i čekaonice, gdje se mogu čuti iskreni razgovori ljudi koji su se došli cijepiti, liječnika, osiguranja i ostalog osoblja.

Kako stoji u opisu filma, taj opservacijski film otkriva dezorijentaciju i skepticizam koji su obilježili zajedničko iskustvo pandemije.

"Služeći kao kolektivna terapija za post-COVID eru, ova humoristična i ljudska slika jedinstvenog trenutka u vremenu otkriva niti koje nas povezuju i podsjećaju na našu ljudskost usred neviđenih izazova. Postoji svijet prije pandemije i onaj nakon, ovaj film dokument je te tranzicije", dodaju.

Urednica BBC Storyvillea Lus Kon rekla je kako je "Paviljon" 6 rijedak primjer filma iz istočne Europe koji je zadovoljio BBC-jeve standarde sadržaja i koji, iako se bavi ozbiljnom temom s jakim autorskim potpisom, isto tako vrlo dobro komunicira sa širom javnosti.  

"Svi imamo post-COVID PTSP i ne želimo se vratiti tamo, ali ovaj film je zaista zanimljiv i zaista zabavan prikaz komadića života tokom vrlo teškog vremena za gotovo sve ljude u svijetu. Ovo je film o ponovnom pronalaženju radosti", rekla je.

"Budući da je ovo prvi hrvatski film koji je BBC otkupio, vjerovatno će otvoriti vrata i ostalim hrvatskim filmovima, koji posljednjih godina nižu iznimne uspjehe u Evropi i svijetu", smatra producent Hrvoje Osvadić ("Petnaesta umjetnost").

Direktor fotografije je Damian Nenadić, montažer Vanja Siruček, a film je sufinansiran sredstvima HAVC-a, piše "Index.hr".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije