TV

Čiji je naš Ivo Andrić?

Čiji je naš Ivo Andrić?
Foto: Ustupljena fotografija | Čiji je naš Ivo Andrić?

Njegove su se reči uzimale kao argument, nešto što se ne preispituje, ali poslednjih decenija situacija se menja, pa se sve češće među hrvatskim i bošnjačkim intelektualcima javljaju glasovi koji kritikuju gledišta Ive Andrića, kako u književnim delima, tako i u diplomatskom radu.

U novoj epizodi serijala "Čiji je naš?" videćete kako Srbi, Bošnjaci i Hrvati gledaju na jednog nobelovca sa ovih prostora - Ivu Andrića? Ekipa emisije pošla je putem Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, obišla mesta na kojima je živeo - Višegrad u kome je nobelovac odrastao, Beograd u kome je živeo i radio, i Herceg Novi gde je gradio kuću sa suprugom Milicom, i kako je govorio - provodio najlepši period života. Čućete anegdote iz njegovog života, ali i odgovor na pitanje iz naslova ovog formata – "Čiji je naš Ivo Andrić?".

"Priču o Ivi Andriću počeli smo u rodnom mu Travniku, tu iz njegove krštenice, po prvi put sam videla da se zapravo zvao Ivan, a ne Ivo. Takođe, saznajemo i da je on slučajno rođen u Travniku, u koji se tek kasnije vraća i piše najznačajnije delo o ovom gradu "Travničku hroniku", ali i fantastičnu pripovetku o vezirovom slonu", pojašnjava autorka i voditeljka emisije Aleksandra Tolj Ružić, i dodaje:

"Kroz ovu epizodu posebno preispitujemo pogled bošnjačkih, srpskih i hrvatskih intelektualaca na njegovo delo. Razgovarali smo sa Davorom Kristićem koji je napisao 'Hroniku jednog beščašća', delo koje kritikuje život i rad, posebno Andrićeve stavove, sa novinarom Fatmirom Alispahićem, koji sagledava pogled na bosanske muslimane u Andrićevim delima, ali i sa Muharemom Bazduljem koji, na neki način, kroz ovu epizodu replicira drugoj dvojici sagovornika."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije