TV

Duplirani sadržaji na TV ekranima

Duplirani sadržaji na TV ekranima
Foto: N.N. | Duplirani sadržaji na TV ekranima

Kreatori programskih šema domaćih i regionalnih televizija, bilo da je riječ o javnim servisima ili komercijalnim emiterima, imaju nezahvalan posao. Treba osmisliti koje sadržaje i u kojem terminu emitovati, a da bi televizija imala veliku gledanost i dobre rejtinge.

Programski sadržaji javnih servisa zasnivaju se na kvalitetnom informativnom programu, prenosima važnih sportskih dešavanja, poučnim dokumentarcima, dok komercijalne televizije više pažnje posvećuju zabavnom programu - muzičke emisije, kvizovi znanja, rijaliti forme, kulinarski programi.

Ali ono čemu teže ljudi koji se bave osmišljavanjem TV programa, i za državne i za komercijalne televizije, jeste kvalitetan serijski i filmski program, jer upravo ti sadržaji "drže" gledalaštvo pred malim ekranima. Ali, nekako se uvijek baš tu i spotaknu.

S jedne strane domaće i regionalne televizije "koči" nemogućnost otkupljivanja najnovijih naslova (naime, ovakvi programi koštaju pravo malo bogatstvo) iz svijeta sedme umjetnosti i serijskih programa, a sa duge strane serije i filmove koji mogu biti otkupljeni, otkupi većina televizija, ali problem je u tome što se otkupljuje identičan sadržaj.

Najsvježiji primjer ovakve zavrzlame je serija "Pogrešan covjek". Naime, hrvatska RTL televizija je ovu dramsku sapunicu uradila u svojoj produkciji, a zatim su seriju otkupile FTV i BN televizija, te zgode i nezgode porodica Crnković i Kalember tokom sedmice možemo pratiti na tri programa i u tri različita termina. I serija "Elif" emituje se na dva programa - BN i OBN - i to u istom terminu, radnim danima od 20 časova.

Kada je filmski program u pitanju, situacija nije mnogo bolja, jer isti film možemo u roku od sedam dana gledati na različitim televizijama.

Da li dupliranje serija i filmova televizijama donosi željenu gledanost i da li piplmetri "skaču", to znaju odgovorna lica zaposlena na televizijskim stanicama, ali treba da znaju i da prosječnog gledaoca neće zadržati ispred TV prijemnika identičnim programskim sadržajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije