TV

Pratite nas na Google news

Film o Diani Budisavljević na Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Film o Diani Budisavljević na Dan sjećanja na žrtve Holokausta
Foto: N.N. | Film o Diani Budisavljević na Dan sjećanja na žrtve Holokausta
N.N.

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević imaće televizijsku premijeru 22. aprila na Prvom programu RTS (21h) i na HRT (20.05) - na dan kada se obilježava sjećanje na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Nagrađivani igrano-dokumentarni film potresna je priča o nesvakidašnjem herojskom činu Zagrepčanke austrijskog porijekla koja je za vrijeme ustaškog režima u Hrvatskoj spasila više od 10.000 srpske djece iz koncetracionih logora.

Nakon premijere na 66. Pulskom filmskom festivalu, na kojem je nagrađen 2019. godine, “Dnevnik Diane Budisavljevć” imao je veliki uspjeh na festivalima i u bioskopima širom regiona, uključujući 15. Slobodnu zonu u Beogradu, na kojoj je imao trostruku srpsku premijernu projekciju, u prisustvu nekih od glavnih protagonista - nekadašnje djece, a sada vremešnih svjedoka tragičnih događaja.

Podvig Diane Budisavljević bio je decenijama potiskivan, a zabilježen je u dnevniku koji je nakon njene smrti 1978. godine pronašla njena unuka Silvija Szabo.

Budisavljević je vodila detaljnu kartoteku dječjih sudbina, koju joj je komunistička vlast nakon rata nepovratno oduzela 1945. godine, kada su i njeno germansko i građansko porijeklo postali nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvjetljena je herojska uloga žene uvjerene da njen život nije vrijedniji od života nedužno progonjenih.

U naslovnoj ulozi u filmu je Alma Prica, a ostale uloge povjerene su Igoru Samoboru, Mirjani Karanović, Tihomiru Staniću…

Ekipa ovog ostvarenja trenutno radi na novom projektu “Od filma do muzeja” o virtuelnom muzeju koji će tematizovati veliku priču o Diani Budisavljević i njenoj humanitarnoj akciji, a donijeće dosad neobjavljene materijale prikupljane i stvarane tokom višegodišnjeg istraživanja i rada na filmu.

Završetak projekta planiran je za jesen.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije