TV

Igra prijestola najnagrađivanija serija u istoriji

Igra prijestola najnagrađivanija serija u istoriji
Igra prijestola najnagrađivanija serija u istoriji
N.N.

Fantastična serija Igra prijestola osvojila je tri Emijana svečanoj dodjeli u Los Anđelesu i time postala najnagrađivanija serija u gotovo sedam decenija otako se dodjeljuju američke televizijske nagrade.

Krvava i seksom nabijena saga HBO-a o porodicama koje se nadmeću za kontrolu nad Željeznim tronom, koja se djelimično snimala i u Dubrovniku, na 68. dodjeli Emija dobila je nagrade za najbolju dramsku seriju, scenario i režiju.

Time se broj nagrada za tu seriju ukupno popeo na 38, odnosno jednu više od sitcoma “Fraiser”.

Serija, međutim, ove godine nije osvojila ništa u glumačkim kategorijama, a imali su tri nominacije.

Najboljom komedijom proglašena je “Potpredsjednica”, drugu godinu zaredom, a njena glavna zvijezda Julia Louis-Dreyfus osvojila je nagradu za najbolju glumicu petu godinu zaredom i posvetila je svom ocu koji je preminuo prije dva dana.

Drugi favorit, hvaljena serija “Narod protiv OJ Simpsona”, osvojila je devet nagrada, uključujući i onu za najbolju seriju ograničenog broja epizoda.

Najboljim glumcem u komediji drugi put je proglašen Dž.Tambor za “Transparent”.

Emija za vodeću glumicu u drami dobila Tatiana Maslany za “Siročad” i time pobijedila favorizovanu Robin Vrajt (“Kuća od karata”).

Muška zvijezda “Kuće od karata” Kevin Spejsi, dvostruki oskarovac koji nema još nijedan Emi, opet je ostao kratkih rukava. Pobjednikom u glavnoj ulozi u drami proglašen je Rami Malek (“Mr. Robot”).

U borbi televizijskih kuća pobijedio je HBO s 22 Emija, šest osvojenih u nedjelju i 16 prošlog vikenda u tehničkim kategorijama, drugi je FX s ukupno 18 nagrada, a Netflix je treći s devet.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije