TV

Najavljena druga sezona serije "Kalkanski krugovi"

Najavljena druga sezona serije "Kalkanski krugovi"
Foto: Printscreen/Youtube | Najavljena druga sezona serije "Kalkanski krugovi"

Promocija druge sezone domaće TV serije “Kalkanski krugovi” uz projekciju prve epizode održana je uz prisustvo autorske i glumačke ekipe u Lisabon baru Mts Dvorane.

Premijera nastavka ove mistične i melodramske serije zakazana je za subotu, 1. aprila na kablovskom kanalu Superstar u vlasništvu kompanije Telekom Srbija, koja je i koproducent sa kućom "Firefly Productions".

Serija će se prikazivati vikendom, u subotu i nedjelju, a druga sezona, kao i prva, ima 10 epizoda.

Na konferenciji za medije sinoć su govorili reditelji Milan Karadžić i Gordan Matić, glumci Vojin Ćetković, Nebojša Dugalić, Ivana Zečević i Paulina Manov, scenarista serije Đorđe Milosavljević, kao i Aleksandra Martinović, direktorka Direkcije za multimediju Telekoma Srbije i Boban Jevtić, kreativni direktor ispred kuće “Firefly Productions”.

Osim navedenih, u seriji igraju i uvijek izvanredni Žarko Laušević, Nina Janković, Nataša Ninković, Marija Vicković, Ljiljana Stjepanović, Anja Pavićević, Bojana Stojković, Filip Hajduković, i drugi.

Reditelj Gordan Matić, inače direktor Filmskog centra Srbije, jeste novi član projekta, koji je režirao pet epizoda.

On je istakao da mu je bio veliki izazov raditi drugu sezonu, sa velikim ansamblom, da su od samog teksta dobili jednu svežinu te da su bili inspirisani i pokrenuti da urade i zanimljiv rukopis na rediteljskom planu, na osnovu onoga šta sve nudi scenario.

Milan Karadžić bio je reditelj kompletne prve sezone, a sada potpisuje kao i kolega Matić, polovinu, odnosno pet epizoda.

"U startu nam je druga sezona serije 'Kalkanski krugovi' zadala znatno veće zadatke. Tu su novi likovi, ušle su neke nove priče i proširile se, jako je uzbudljivo. Pisac scenarija uvodi ponovo mistiku, oslanja se na srpsku mitologiju, biće uključen Vuk Karadžić, ima i demona. Svakako će biti više uzbuđenja i napetosti u drugoj sezoni, što će publiku dodatno da privuče", istakao je koreditelj Milan Karadžić, koji je sa scenaristom Milosavljevićem sarađivao na crnogorsko-srpskoj TV seriji "Budva na pjenu od mora".

Kreator serije i scenarista Đorđe Milosavljević je napomenuo da je i dalje tema ove serije - roditeljstvo, odrastanje, odnos prema tradiciji, i da je imao želju da u nastavku podigne ljestvicu, tako da su uspjeli u cilju da sada bude više drame, fantastike, više svega.

Takođe, autor je dodao da bi volio da bude i treća sezona, jer misli da bi sa njom zaokružio i zaključio priču ove serije.

Vodećeg lika Dejana Matića u seriji tumaći ponovo Vojin Ćetković, koji se vraća u selo Dol, kao u prvoj sezoni, da sačuva svoju ćerku Mionu, i u nastavku priče oni pokušavaju da vrate svoj život u normalu. Ipak, to im neće biti lako, jer mistično miesto - šuma Zabran još uvijek nije završilo sa njima, a očigledno ni oni sa Zabranom.

“Druga sezona je uglavnom krenula u onom pravcu u kom sam želeo. Istina, tokom prve sezone sam postavljao pitanja u vezi sa svojim likom, ali druga sezona je dala odgovor na njih – ko je čovek koga igram, o čemu razmišlja i stremi, i šta se sa njim uopšte dešava. Bez obzira na priču o ćerki i tom osnovnom odnosu oca i ćerke koja je u problemu, ispod svega toga me je zanimalo šta taj moj čovek radi u tom selu”, naglasio je Vojin Ćetković.

Glavni glumac je večeras prvi put gledao seriju, tačnije tu prvu epizodu, i čini mu se da je u scenariju mnogo toga sada jasnije i sve se otkriva što mu nije bilo definisano u prvoj sezoni.

“Pored toga što se pojavljuju ti novi likovi koji su stvarno pravo osvježenje, bar za mene, mislim da je najvažnija stvar da je ova djevojčica Ivana Zečević postala jedna prava glavna glumica. Ja to ozbiljno mislim”, zaključio je Ćetković.

Mlada glumica je zahvalila na ovakvim komplimentima, sa kojima, priznaje, ne umije uvijek da se nosi, da ih primi, i podijelila je svoj utisak da ju je oduševio početak druge sezone.

I ona je prvi put večeras gledala seriju, i prva epizoda ju je prijatno iznenadila u toj mjeri da je gledala bez daha i treptaja.

“Mislim da smo dali sve od sebe u drugoj sezoni, sve je sada ambicioznije. Otišli smo dosta napred, i vizuelno je serija otišla barem deset koraka dalje. Moja junakinja Miona se na kraju prve sezone našla u jednom vrlo tragičnom trenutku, i sada gledamo njene pokušaje da se isceli. Ne bih mnogo da pričam i otkrivam, bolje je da ostavim publici da sama vidi, ali Mionu od starta gledamo u pokušaju da se izleči i odlazi dalje, ali Dol i taj Zabran joj to ne dozvoljava”, navela je Zečević, glumica u usponu, koju čeka sutra i premijera domaćeg filma “Munje opet”, a od 30. marta i druga sezona serije “U klinču” (RTS).

Jedan od sigurno najzaposlenijih glumaca već godinama u igranim TV serijama, Nebojša Dugalić, u veoma gustom rasporedu, našao je vremena da se priključi ekipi u drugoj sezoni.

“Meni je mnogo drago da sam dospeo u vrtlog ovih Kalkanskih sudbina, pogotovu što je moj lik onaj koji donosi neke dodatne nove vrtloge i dvosmislenosti u ono što se već zavrtelo u prvoj sezoni. To je jedan od onih karaktera koji i za sobom i ispred sebe otvara razne intrige, zapitanosti, i zapravo se nekako prede cela ta tenzija priče i ostalih sudbina kroz njega”, približio je svoj lik Nebojša Dugalić. Prema njegovim riječima, taj lik sublimira sve ostale tokove, puteve, dešavanja, a opet i on sam se tu prelama.

“Gledao sam celu prvu sezonu gde nisam igrao, a ovde mi se čini da je serija i priča otišla mnogo dublje u sve te pozadinske prostore magijskih, mitoloških dvosmislenosti, nejasnosti, kako će se ta paralelna stvarnost prelomiti u ovu koju mi nazivamo pravom realnošću”, zaključio je Dugalić.

Glumica Paulina Manov tumači, kako ona kaže “novi i stari lik”, jer je njena junakinja živjela tu, bila je ranije u Australiji, i vratila se. Bilo joj je veoma dragocjeno iskustvo na snimanju i drago joj je da se priključila ekipi gledane serije.

Aleksandra Martinović, direktor Direkcije za multimediju Telekoma Srbije, rekla je da je projekat “Kalkanski krugovi” jedno fantastično izdanje, da su dugo čekali nastavak serije, te da je veoma zadovoljna rezultatom, odnosno samom realizacijom.

Ona je najavila da je Telekom uvijek u pripremi novih serija, te da su godinu počeli veoma radno, sa premijerama serija “Pad”, šestom sezonom krimi serijala “Ubice mog oca”, tu je i “Južni vetar: Na granici”, a publiku očekuje i mini serija “Toma” prema istoimenom filmu Dragana Bjelogrlića, naslov “Apsolutnih sto”, druga sezona “Azbuka našeg života”, i drugih TV ostvarenja. Takođe, mini serija “Zlatni dečko” prema tom filmu, gleda se na inostranoj platformi “Amazon Prime”, kao i druge njihove serije (“Državni službenik”), te je podsjetila da su Telekomovi sadržaji prisutni na pet kontinenata preko raznih striming servisa, prenosi Telegraf.

Dramaturg Boban Jevtić, kreativni direktor ispred “Firefly" produkcije, osvrnuo se na iskorak da su ovog puta dva reditelja na realizaciji, da je to danas svjetski standard da barem dvojica režiraju sezonu neke serije, jer takav format kao posebno autorsko djelo zahtjeva više rada od barem tri mjeseca snimanja, nego što je slučaj sa filmom.

Jevtić je ocijenio da se na taj način reditelji mogu više odmoriti i detaljnije posvetiti saradnji sa glumcima i ostalom ekipom, nego što bi imali prilike da potpuno sami iznesu svih 10 epizoda, piše Tanjug.

“To se pokazalo kao jako dobra praksa, ovo je nama četvrta serija na kojoj rade po dva režisera. Tako i ovde imamo dva pristupa reditelja, oni unose neku svežinu u projekat, stavra se posebna kreativna sinergija, i tako dobijamo mnogo bolji kvalitet. Posebno je ovde to jako važno, jer je scenarista još više razradio taj zavodljiv svet i mitologiju, i zato je dobro da imamo toliko veliku autorsku ekipu”, zaključio je Jevtić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije