TV

Pratite nas na Google news

Preminuo Lazo Goluža, tvorac legendarne Kviskoteke

Preminuo Lazo Goluža, tvorac legendarne Kviskoteke
Foto: Screenshot/YouTube | Preminuo Lazo Goluža, tvorac legendarne Kviskoteke
N.N.

U 85. godini preminuo je Lazo Goluža, tvorac legendarne Kviskoteke.

Njegov sin Dominik na Facebooku je objavio crnu fotografiju ispod koje su mu mnogi izrazili saučešće zbog gubitka oca.

Lazo Goluža rođen je 1. januara 1936. godine u Stocu.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. S Pajom Kanižajem 1966. pokrenuo je satirični list Paradoks. Od 1967. radio je na TVZ-u, a na RZ-u bio je jedan od pokretača Noćne priče III. programa. U redakciji Kontakt-programa kao urednik ostvario je više zabavnih i kontakt emisija. Najplodniji je bio kao autor (i urednik) TV igre Jadranski susreti te niza kvizova znanja: Malo ja, malo ti, 3-2-1, ali vrijedan, Znaš, znam, Pješčani sat, zatim kviza znanja i inteligencije Kviskoteka, mozaične emisije Obiteljski zabavnik te urednik licencnih TV igara Brojke i slova i Kola sreće.

Autorski je surađivao s njemačkom stanicom ARD (1989/90), britanskim TV Yorkshireom i ITV-om (1992. i 1997) te s francuskim obrazovnim TV kanalom La Cinquiềme (1996). Nakon penzionisanja 2001. nastavio je sarađivati, do kraja 2002, na postavljanju licencnog kviza Tko želi biti milijunaš?

Stvarao je nove TV formate kvizova, od 2015. i formate inteligentnih igara za aplikacije novih medija. Objavio je i knjige kvizova Kviskoteka (s B. Lipanovićem, 1982) te Kviskoteka – igra pitanja (s D. Novakovićem, 1990).

Dobitnik je nagrada HRT-a: godišnje 1993. i za životno djelo Ivan Šibl 1995.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije