TV

"Rik i Morti": Publika pada na humor svakodnevice

"Rik i Morti": Publika pada na humor svakodnevice
Foto: Ilustracija | "Rik i Morti": Publika pada na humor svakodnevice

Američki naučnofantastični sitkom "Rik i Morti" za kratko vrijeme stekao je popularnost gledalaca širom planete.

Serija prati nevolje Rika, naučnika alkoholičara, i njegovog podvodljivog unuka Mortija, koji dijele svoje vrijeme između porodičnog života i interdimenzionalnih putovanja. Serija potiče od animirane parodije filma "Povratak u budućnost".

Ovo ostvarenje je, sudeći po ocjenama kritike, trenutno najgledanija animirana serija.

Kako se serija bavi naučnom fantastikom, stručnjak iz tog polja Pragja Agarval dala je svoje mišljenje o "Riku i Mortiju".

"Nisam baš ljubitelj serije, ali vjerovatno ne spadam u njihovu ciljnu grupu. Ne pratim je redovno iako jeste zabavna i jasno mi je zašto se ljudima sviđa", istakla je naučnica.

Dodala je da gledaocima nije potreban visok nivo naučnog znanja za praćenje serije, već da se mogu osloniti isključivo na humor.

"Na nekom drugom nivou naučnik bi mogao u širem kontekstu da razumije humor i naučne reference, iako ideje obično idu u ekstreme i izmišljotine. Serija je vrlo pristupačna. Naučne ideje su mahom neprecizne i, u stvari, nenaučne", rekla je Agarvalova.

Naučnica dodaje i da gledaoci koji se razumiju u naučne teme kojima se serija bavi takođe mogu uživati.

"Ima tu pojedinih naučnih detalja, crvotočine u prostoru, Šredingerova teorija, mnoge su šale bazirane na stvarnoj nauci, ali u ekstremu, nije isključeno da je donekle tako", istakla je Agarvalova.

Sličnu reakciju na ovo ostvarenje imala je i filozof Peg O'Konor.

"Imala sam dvojaku reakciju. S jedne strane, drago mi je da se na televiziji postavljaju pitanja iz filozofije i fizike. Ako pitanja tipa 'Ima li značenja i svrhe u svijetu?' ili 'Da li postoje i drugi svjetovi' ostave utisak na ljude, ja to pozdravljam", istakla je ona.

Ipak, dodaje da joj se ne sviđa što u seriji ne postoji ravnopravnost polova.

"Primjećujem da se u seriji muškarci ponašaju na način koji je u stvarnom svijetu od filozofije i fizike otjerao najveći broj žena. Nije mi lako da to gledam. Rik se ponaša užasno i neodgovorno, ali to mu niko ne zamjera pošto je muškarac. Kad bi bio žena, svi bi ga prozivali", dodala je O'Konorova.

Ona zaključuje da je ova serija stekla veliku popularnost i zbog svog animiranog formata.

"'Simpsonovi' su, na primjer, mogli da se dotiču raznih društvenih, moralnih i ekonomskih pitanja zahvaljujući formatu. Radikalna kritika društva prisutna je u 'Simpsonovima', a u 'Riku i Mortiju' nije, bar u epizodama koje sam ja gledala. Čitava serija posvećena je mladim muškarcima sklonim prirodnim naukama i filozofiji. Gledaju muškarce i dječake u potrazi za znanjem, u borbi sa neprijateljima, čak i sa drugim verzijama sebe samih, i herojski trijumfuju. Zato se muškarcima serija dopada. Pitam se da li se dopada i mladim ženama koje interesuju iste teme, ili moraju da ulažu veliki trud da bi se prepoznale u tim pričama jer se od njih traži da zanemare svoj pol", zaključila je O'Konorova.

Svoj stav o popularnom animiranom ostvarenju iznio je i scenarista Džek Vorner, koji se slaže da je većina humora u ovoj seriji bazirana na svakodnevnom životu.

"Vjerovatno pomaže ako se dobro poznaju reference na SF filmove, ali veći dio humora bazira se na svakodnevnim situacijama projektovanim u ludi SF svijet. Ljude najčešće zasmijava kada Rik krene da improvizuje, bez ikakvog scenarija. Uspješna TV serija mora da pogađa u žicu razne ljude, ne samo istomišljenike. Ali, generalno, SF je žanr za koji pametne osobe smatraju da im pripada. Iste su se rasprave vodile dok je išla 'Futurama'", zaključio je Vorner.

O sitkomu

"Rik i Morti" je američki naučnofantastični sitkom za odrasle, koji su kreirali Džastin Rojland i Den Harmon za američki kablovski kanal Adult Swim. Serija je premijerno prikazana u decembru 2013. godine i naišla je na pozitivne kritike. Trenutno se emituje treća sezona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije