TV

Turske serije osvojile Balkan, zarada 50 miliona dolara

Turske serije osvojile Balkan, zarada 50 miliona dolara
Turske serije osvojile Balkan, zarada 50 miliona dolara
Agencije

ANKARA - Turske televizijske serije osvojile su mnoge zemlje na Balkanu i na Bliskom istoku i značajno su uticale na promjenu slike o savremenoj Turskoj.

U poslednjih deset godina u inostranstvo je prodato 65 televizijskih serija, što je filmskoj industriji donijelo više od 50 miliona dolara, prenose lokalni mediji. Turski glumci su već prepoznatljivi u mnogim zemljama u regionu, a razglednice iz Istanbula koje se pojavljuju u serijama privukle su, kako se ocjenjuje, mnoge strane turiste u grad na Bosforu.

Turske serije su veoma popularne i u družavama koje su nastale poslije raspada Jugoslavije.

"TV serije su velika komercijalna prilika za Tursku. To je novitet za publiku (u zemlji i inostranstvu) koja je dosad navikla da gleda samo sadržaje iz američke i latinoameričke TV produkcije", kaže Izet Pintu iz kompanije za filmsku distribuciju "Global Ejdžensi".

Televizijske serije su i pored nesumnjivog komercijalnog uspjeha, izazvale i kritike konzervativaca zbog nemoralnih scena u kojima se glumci u serijama često pojavljuju bez mnogo tekstila, u ljubljavnim scenama i što propagiraju vanbračne odnose.

"Ove serije ne oslikavaju turski moral i tradicionalnu tursku porodicu. One štete  našem imidžu u inostranstvu, jer su prepune  iskvarenih zapleta i neprihvatljivog ponašanja", kaže Hadži Indžekari, poslanik vladajuće proislamističke partije pravde i razvoja  koja se inače godinama zalaže za ukidanje zabrane nošenja feredža u državnim fakultetima i javnim službama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije