Zanimljivosti

6 stvari zbog kojih možete da padnete na alko-testu

6 stvari zbog kojih možete da padnete na alko-testu
6 stvari zbog kojih možete da padnete na alko-testu

Sigurni smo da nikad ne biste ni u ludilu pretpostavili za neke namirnice i proizvode da u sebi sadrže etil-alkohol.

Kad vidite šta se sve nalazi na ovoj listi, vjerujemo da ćete se iznenaditi

Postoje određene stvari koje vrlo često koristimo, a nismo ni svjesni da im je jedan od sastojaka alkohol. Zato, ako ste na liječenju od alkoholizma, planirate da vozite auto ili imate maloljetnu djecu, pažljivo čitajte etikete na proizvodima.

Jedini razlog zašto u kolače i torte ne bi trebalo stavljati više od nekoliko kapi ekstrakta od vanile jeste upravo alkohol. Vjerovali ili ne, koncentracija alkohola u dodacima za ista je kao u votki ili džinu.

1. Sredstvo za dezinfekciju ruku: Gelovi, vlažne maramice i tečni antibakterijski sapuni za ruke, koji u sebi sadrže alkohol efikasnije ubijaju mikroorganizme od običnih sapuna. Koncentracija etanola u dezinfekcionim sredstvima varira između 60 i 80 odsto. Postoje i bezalkoholna sredstva, na kojima je to bično naznačeno, ali nisu toliko efikasna.

2. Sirup protiv kašlja: Sirup protiv kašlja sadrži između 10 i 40 odsto alkohola. Upravo zbog toga se prije uzimanja lijeka o doziranju treba posavjetovati sa lekarom.

3. Vodice za ispiranje usta: Većina vodica za grgoljenje usne duplje u sebi ima visok udio alkohola (čak 30 odsto). Upravo zato, mnogi stručnjaci smatraju da takve tečnosti ne bi trebalo kupovati na svoju ruku, već uz recept stomatologa ili ljekara opšte prakse.

4. Tečnost za pranje stakla: Tečnost koja se koristi za brisanje vetrobranskih stakla na automobilima sadrži čist alkohol koji može da izazove trovanje ako se konzumira oralno.

5. Parfemi i kolonjske vode: Svi parfemi i kolonjske vode sadrže između 50 i 90 odsto alkohola koje se kombinuju sa destilovanom vodom i mirisnim esencijama. Koristite ih s oprezno, jer mogu da izazovu reakciju na koži i sluznicama, a ni slučajno nemojte da ih gutate.

6. Slatkiši: Ne, ne pričamo ovdje o bombonjerama s alkoholom, već o energetskim pločicicama, kolačićima i sladoledu, koji su umjesto šećerom, zaslađeni niskokaloričnim zaslađivačem na alkoholnoj bazi. Zato se obavezno pridržavajte preporučenih dnevnih doza s pakovanja ili, u slučaju da imate problema s alkoholizom, izbegavajte.

(NN/telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije