Zanimljivosti

Ako putujete u ovu zemlju "naoružajte" se kondomima

Ako putujete u ovu zemlju "naoružajte" se kondomima
Foto: Ilustracija | Ako putujete u ovu zemlju "naoružajte" se kondomima

Svima koji planiraju put u Francusku holandsko ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je da se dobro "naoružaju" prezervativima zbog naglog porasta zaraženih polno prenosivim bolestima, posebno klamidijom i gonorejom.

Holanđani su čak i napomenuli svojim građanima da za svaki slučaj ponesu vlastitu kutiju prezervativa. Nije da ne vjeruju francuskim, već smatraju da ih je nekad teško nabaviti, pa je bolje ne prepustiti se slučaju.

Usljed takve situacije nisu reagovali samo Holanđani, već i francuski Zavod za javno zdravstvo koji je pokrenuo kampanju za podizanjem svijesti o korištenju prezervativa.

Podaci javnog zdravstva kažu da je u 2016., za koju su zadnje objavljeni podaci, klamidijom inficirano 267.097 osoba, a u poređenju s petogodišnjim periodom to je povećanje od 247 odsto. S druge strane, oboljelih od gonoreje gotovo je 50.000.

Zato su i Francuzi i krenuli u kampanju, a podaci su posebno zabrinjavajući jer su istraživanja otkrila kako njih 48 odsto ne koristi prezervative. Naglasak kampanje biće usmjeren na mlade između 15 i 24 godine.

(100posto.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije