Zanimljivosti

Astronomi otkrili prvu sliku crne rupe koja izbacuje snažan mlaz (FOTO)

Astronomi otkrili prvu sliku crne rupe koja izbacuje snažan mlaz (FOTO)
Foto: Twitter / Printscreen | Astronomi otkrili prvu sliku crne rupe koja izbacuje snažan mlaz (FOTO)

Podaci prikupljeni s nekoliko teleskopa širom svijeta pokazuju crnu rupu u srcu galaksije poznate kao Messier 87 (M87), koja je od Zemlje udaljena oko 55 miliona svjetlosnih godina. Slika takođe prikazuje svijetli, moćni mlaz koji izlazi iz crne rupe koji je povezan s materijom koja se vrti oko nje.

 

Jae-Jang Kim s Nacionalnog univerziteta Kjungpuk u Južnoj Koreji i Instituta Maks Plank za radioastronomiju u Njemačkoj rekao je: "Ova nova slika upotpunjuje imidž prikazujući područje oko crne rupe i mlaza u isto vrijeme."

Crna rupa M87 je supermasivna, oko 6.5 milijardi puta masivnija od Sunca.

Slika ove crne rupe prvi put je snimljena prije četiri godine, na kojoj se vidi nejasni, vatreni objekat u obliku krofne, ali ne i njegov mlaz.

Koristeći podatke iz 14 teleskopa, uključujući Globalni milimetarski VLBI niz (GMVA), Atakama veliki milimetarski/submilimetarski niz (Alma) i Grenlandski teleskop (GLT), astronomi su uspjeli stvoriti sliku crne rupe M87 koja prikazuje moćnu mlaz koji izlazi iz svoje sjenke - tamno područje okruženo svijetlim prstenom.

Ovaj svijetli prsten stvara materijal koji jako sija dok kruži oko crne rupe.

Evropski južni opservatorijum saopštio je da je trenutna slika dobijena pomoću radio svjetla emitovanog na dužoj valnoj dužini, što je mlaz učinilo vidljivim.

Tomas Krihbaum, s Instituta Maks Plank za radioastronomiju, rekao je: "Na ovoj valnoj dužini možemo vidjeti kako mlaz izlazi iz prstena emisije oko centralne supermasivne crne rupe."

Istraživači su rekli da će nastaviti istraživati kako supermasivne crne rupe emituju snažne mlazove - jednu od najmisterioznijih pojava galaksije.

Eduardo Ros, s Instituta Maks Plank za radioastronomiju, rekao je: "Planiramo posmatrati područje oko crne rupe u centru M87 na različitim radio valnim dužinama kako bismo dalje proučavali emisiju mlaza.

"Takva istovremena posmatranja omogućila bi timu da razdvoji komplikovane procese koji se događaju u blizini supermasivne crne rupe. Sljedeće godine biće uzbudljive jer ćemo moći saznati više o tome šta se događa u blizini jednog od najmisterioznijih područja u svemiru."

Zapažanja su opisana u časopisu "Nature", prenosi "IrishExaminer".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije