Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Automat umjesto slatkiša izbacuje priče

Automat umjesto slatkiša izbacuje priče
Automat umjesto slatkiša izbacuje priče
N.N.

Francuski grad Grenobl, odnedavno je poznat i po neobičnom start-apu. Naime, dvojica preduzetnika su, tokom pauze kod automata za slatkiše, došla na ideju da bi slična mašina mogla da štampa priče.

 Tako je nastao automat za kratka izdanja. Sada čuven i tražen i izvan Francuske.

Kad se čekanje oduži, kratke priče priskaču u pomoć. Umjesto slatkiša, automat štampa priče – na aerodromu, u opštini, ordinaciji, metrou. U Grenoblu, čekaonice se pretvaraju u biblioteke – na minut, tri, pet, onoliko koliko čekate.

Oni koji su imali priliku da uživaju u pričama iz automata, kažu da je to lijepo i da je dobro imati kulturu i u brzom formatu.

Doba kratke forme prepoznali su osnivači „Kratkog izdanja". Za pažnju čitalaca iz čekaonica, konkurišu i ostvareni i još neafirmisani pisci.

„Dobijamo otprilike sto priča dnevno. Po preporuci urednika, štampamo oko trećine materijala koji stigne na našu adresu", kaže Silvi Tempesta, suosnivač „Kratkog izdanja“.

„Najveća želja pisca je da bude čitan, a mi tu imamo mogućnost da budemo čitani. Naši čitaoci su i ljudi koji možda nikada ne bi ušli u knjižaru i kupili našu knjigu“, objašnjava studentkinja Kristi Sibud.

Automat za kratke priče stigao je i do San Franciska – do kafea Frensisa Forda Kopole. Traže ga i Australijanci, Španci, Amerikanci, Rusi.

(NN/rts.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije