Zanimljivosti

Smetao mu kamen pa pomjerio granicu sa Francuskom

Smetao mu kamen pa pomjerio granicu sa Francuskom
Foto: Image by Hier und jetzt endet leider meine Reise auf Pixabay | Belgijski farmer pomjerio granicu sa Francuskom, smetao mu kamen dok je vozio traktor
Srna

BRISEL - Jedan farmer u Belgiji prepravio je državnu granicu sa Francuskom jer mu je granični kamen zasmetao kada je vozio traktor, pa ga je premjestio.

Lokalni istoričar koji je šetao u šumi uočio je da je granični kamen između dvije zemlje pomjeren za 2,29 metara.

Ovaj događaj, ipak, nije izazvao međunarodni spor, nego smijeh sa obje strane granice, prenio je BBC.

"Belgiju je učinio većom, a Francusku manjom, to nije dobra ideja", izjavio je David Lavo, šef lokalne uprave u belgijskom selu Erkelin.

On je dodao da ovakve stvari izazivaju probleme među susjedima i vlasnicima zemlje, a kamoli među državama. Lavo je kroz smijeh dodao da je njemu lično drago, ali da se gradonačelnik sa druge strane granice ne slaže.

Lokalne vlasti paniraju da stupe u kontakt sa farmerom i zatraže od njega da vrati kamen na originalno mjesto.

Ako se to ne desi, slučaj bi mogao da završi u belgijskom Ministarstvu spoljnih poslova, koje bi moralo da sazove francusko-belgijsku graničnu komisiju. NJen posljednji sastanak održan je 1930. godine.

Lavo je napomenuo da bi farmer mgao da dobije krivičnu prijavu, ako ne ispuni zahtjev.

Granica između Francuske i Belgije, duga 620 kilometara, utvrđena je sporazumom iz 1820. godine, koji je potpisan pet godina nakon što je Napoleon poražen kod Vaterloa. Označena je kamenovima koji od tada nisu pomjerani.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije