Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Blaga iz Drugog svjetskog rata koja do danas nisu pronađena

Blaga iz Drugog svjetskog rata koja do danas nisu pronađena
Foto: Ilustracija | Blaga iz Drugog svjetskog rata koja do danas nisu pronađena
N.N.

Hiljade milijardi dolara vrijedan nakit, zlato, drago kamenje i umjetnine nestale su ili su ukradene tokom Drugog svjetskog rata.

Neka blaga su zakopana i kasnije pronađena, ali "Dark5" predstavlja pet najmisterioznijih nacističkih blaga ostala iza Drugog svjetskog rata.

Nacistički voz sa zlatom

Kada su prije nekoliko godina u Poljskoj istraživači Pjotr Koper i Andreas Rihter ustvrdili da su pronašli voz pun nacističkog zlata, niko im nije vjerovao. Međutim, pokrenuto je opsežno istraživanje i čini se da bismo uskoro mogli saznati jesu li njihove tvrdnje zaista bile tačne.

Dvojac koji je ušao u trag navodnom vozu su zajedno s timom od 35 istraživača-volontera u utorak započeli s iskopavanjem na mjestu za koje tvrde da pokazuje anomalije u tlu koje upućuju na postojanje zakopanog vozila.

S druge strane, alternativna studija koju su napravili na Univerzitetu nauka i tehnologije u Krakovu, utvrdila je da ne postoje dokazi koji bi upućivali na istinitost nalaza Kopera i Rihtera, ali da bi se na tom mjestu mogao nalaziti tunel. Zanimljivo je napomenuti i da su poljski službenici odbili da učestvuju u ovom poduhvatu te da je čitavo istraživanje finansirano iz privatnih izvora.

Jantarna soba

Jatnarna soba svjetski je poznata komora ukrašena jantarnim panelima sa zlatnim listovima i mnoštvom ogledala. Nekada se nalazila u Katarininoj palati u Carskom selu nedaleko od Sankt Peterburga, a izgrađena je u Prusiji u 18. vijeku.

Prije nego što je nestala u vihoru Drugog svjetskog rata, smatrali su je osmim svjetskim čudom.

Jamašitino zlato

To je naziv koji nosi navodni ratni plijen iz jugoistočne Azije, a koji su pokupili japanski osvajači pod zapovjedništvom Tomojukija Jamašite.

Kasnije su ga sakrili u pećinama, tunelima i podzemnim kompleksima Filipina.

Lovci na blago širom svijeta odlaze na pacifička ostrva kako bi okušali svoju sreću u pronalaženju blaga, ali još uvijek niko nije pronašao to legendarno zlato.

Alpska tvrđava

Pravi lanac tvrđava planirao je šef SS-a Hajnrih Himler krajem 1943. godine.

Već tada je radio pravio planove za mogući vojni poraz nacističkog režima i htio je da se čitavo vođstvo povuče u planine južne Bavarske kako bi od tamo mogli da nastave da pružaju oružani otpor.

Adolf Hitler nije u potpunosti podržavao takve planove svojih najbližih saradnika, ali i danas postoje glasine da su nacisti sakrili ogromno blago po Bavarskoj.

Ava Maru

To je ogromni japanski kruzer završen 1943. godine u Nagasakiju.

Bio je dizajniran za prevoz putnika, ali na početku rata su ga prisilno mobilizovali u japansku mornaricu.

Stotine japanskih mornara i vojnika krenulo je iz Singapura prema japanskoj teritoriji pred sam kraj Drugog svjetskog rata.

Lokalne glasine kažu da su prevozili i pet milijardi dolara vrijedne plemenite metale i drago kamenje. Kasno naveče 1. aprila 1945. godine je američka podmornica "Queenfish" ispalila torpeda i potopila taj brod u Tajvanskom tjesnacu.

Ustaško blago

Emerson Bigelou, agent američkog ministarstva finansija, 1947. godine napisao je izvještaj u kojem piše da je katolička crkva pomogla ustaškom režimu da prokrijumčari oko 200 miliona švajcarskih franaka u zlatu preko vatikanske banke.

Isti agent kaže da su ustaše ukupno izvukle oko 350 miliona franaka iz Hrvatske pred sam kraj Drugog svjetskog rata.

Pretpostavlja se da su kasnije taj novac proslijedili u Španiju i Južnu Ameriku kako bi pobjegle ustaše i nacisti mogli nastaviti sa svojim radom daleko od Evrope.

(Express.hr)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije