Zanimljivosti

Burmanski safir "Rojal Blu" od 118,88 karata u "Sotbiju"

Burmanski safir "Rojal Blu" od 118,88 karata u "Sotbiju"
Foto: Facebook | Burmanski safir "Rojal Blu" od 118,88 karata u "Sotbiju"

Intenzivno obojeni dragulj zauzeće centralno mjesto na aukciji "Sotheby’s Hong Kong Magnificent Jewels sale", koja će se održati uživo 7. oktobra u Kongresnom i izložbenom centru Hong Konga.

U prodaji su dva potencijalna dragulja, koji se nude na zahtev kupca uz procjenu. Jedan je burmanski "Rojal Blu" safir od 118,88 karata ugrađen u dijamantski privezak.

"Dubina boja, koja je intenzivno plava u kombinaciji sa sjajem, doprinosi ljepoti dragulja", navode u laboratoriji Gübelin Gemological Laboratory.

Rijetko koji burmanski safir ove veličine i kvaliteta dospije na tržište.

Jedan od najpoznatijih primera je Rokfelerov safir, kamen koji je pravougaoni i slojevit od 62,02 karata, koji je otkriven u Burmi, a koji je fascinirao i filantropa Džona. D. Rokfelera još 1934. godine.

Drugi dragulj u boji koji privlači pažnju je negrijani burmanski rubin "Golubova krv" od 6,41 karata, postavljen na prsten od žutog i bijelog zlata od 18 k, okružen dijamantom francuskog reza.

Dragulj je dizajnirala hongkonška kuća visokih nakita, "Forms". Posjeduje izvještaj američke gemološke laboratorije o kvalitetu.

"Manje od 10 odsto svih rubina kvalitetnog dragulja nije podgrijano, što ih čini rijetkim i impresivnim. Tamniji rubini se često zagrijavaju da bi im se pojačala sijenka, ali negrijani rubini su prirodno intenzivnih boja", naveli su iz aukcijske kuće.

Procijenjen je u rasponu od 2,2 miliona - 2,8 miliona dolara.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije