Zanimljivosti

Ono što švrljaš, to osjećaš

Ono što švrljaš, to osjećaš
Foto: N.N. | Crteži ogledalo emotivnog i mentalnog stanja: Ono što švrljaš, to osjećaš

Iako karakteristične za djecu, šare i škrabotine po papiru zapravo nikada ne prerastemo crtati, one naravno postaju složenije, s više detalja i tako puno više govore o karakteru i osobinama onog ko ih je nacrtao.

Gotovo da nema čovjeka koji ne uhvati sebe kako šara po salveti ili papiriću dok čeka da konobar donese kavu, ili crta različite oblike, crtice i sličice dok sjedi na nekom dosadnom sastanku, telefonira... Iako nacrtani, cvjetići, kućice, krugovi ili srca, nisu umjetnička remek-djela i čine se smiješni, oni ipak imaju vrijednost, jer su upravo stvar vaše unutrašnjeg bića. Šare vam uistinu mogu pomoći da o sebi otkrijete ono što ni sami niste znali.

Psiholozi tvrde da škrabotine i tragovi na papiru nastaju dok su svijest i mišljenje preokupirani nečim drugim ili su u stanju podsvijesti koja liči na trans, pa stoga ti, na prvi pogled besmisleni crteži, iskreno govore o skrivenim emocijama, tajnim željama, fantazijama, strahovima i fobijama svog autora. 

Na temelju tih crteža i znakova dobar psiholog bez greške može otkriti vaše trenutne misli, želje, nade i strahove koje ste osjećali dok ste nesvjesno šarali. Osim značenja samog crteža, važnu ulogu ima i mjesto na koje je crtež lociran, tj. je li na sredini, na lijevoj ili desnoj strani papira. 

Položaj crteža otkriva kakav ste generalno tip osobe, ako je vaš crtež smješten na sredini, optimistična ste osoba, ako je na desnoj strani papira, otvoreni ste za promjene i radoznali, a ako je crtež na lijevoj strani papira, zatvoren ste tip osobe, koja sve čuva u sebi.

Sunce i cvjetići

Crteži cvjetića, listića ili sunca, djeluju radosno, ali zapravo govore da je vaše trenutno raspoloženje daleko od toga. Ranjivi ste i previše sentimentalni, podložni melanholiji.

Koncentracija vam pada, odsutni ste, osjećate se usamljeno, nedostaju vam ljubav i iskreno prijateljstvo. Pomoći ćete sebi kada shvatite da ćete primati puno više ljubavi i pažnje kada ju i sami naučite davati.

Upoznajte bolje svoje prijatelje, saslušajte njihove životne priče, pomozite im u rješavanju problema, ukratko pokažite interes za druge i oni će se zainteresovati za vas, budite prijatelj i imaćete prijatelje.

Spirale i krugovi

Spirale i krugovi na papiru otkrivaju da se u vama krije osoba s dobrim smislom za humor i dozom nestašluka, koja je uz to vrlo nesebična i teško odbija pomoći drugima.

Okolina je navikla od vas tražiti usluge, a zbog činjenice da ste dežurna osoba za sve i vama često treba pomoć. Ne želite narušiti ugled blagonaklone osobe koji vas prati, pa umjesto svog života često živite tuđe živote, vrteći se tako u začaranom krugu.

Okrenite se sebi i vidjećete da nije sve besmisleno kako vam se čini, riješite najprije svoje lične probleme, okolina vas zbog toga neće proglasiti bezosjećajnom osobom.

Geometrijski oblici

Crtež trokuta karakteriše osobu koja uživa u izazovima, ima odličnu moć zapažanja i dar dobrog analitičara. Kocka otkriva praktičan duh, tipičnog realistu koji vrijedno radi na izgrađivanju karijere i kvalitetnih međuljudskih odnosa. U ljubavi se opredjeljuju za duge veze s odanim i emotivno zrelim partnerom. Kvadrat označava nepokolebljivost, stabilnost i nepretencioznost s praktičnim ciljevima.

Uopšteno, crtanje geometrijskih oblika karakteristično je za ljude koji u životu idu korak po korak i detaljno proučavaju problem prije nego ga počnu rješavati. Strogo se pridržavaju plana i žele unaprijed znati kakav će biti ishod nekog njihovog poteza.

Ako nešto krene naopako, odmah odustaju i potpuno se blokiraju, nisu više sigurni, nedostaje im orijentacija ili snalažljivost. Ako spadate u ovu kategoriju ljudi, pokušajte si olakšati život gledajući stvari jednostavnije, bez nepotrebnog komplikovanja, tako ćete lakše riješiti probleme s kojima se suočavate.

Kućica 

Ako ste nacrtali kućicu, obratite pažnju na detalje, jer nije svejedno kako izgleda kućica koju ste nacrtali. Ako je simetrična i uredno nacrtana, sa svim elementima koji čine jednu kuću, to znači da je u vašoj duši mir i da ste u ravnoteži sa sobom.

Ako je pak kućica nagnuta, nema krova ili je on iskrivljen i bez svih dijelova, ako nema ni vrata ni prozora, to je siguran znak da vas muči neki porodični problem, kojeg na prvi pogled možda niste ni svjesni, ali ovakav crtež sa sigurnošću otkriva da se u društvu svojih ukućana osjećate loše.

Ako ste nacrtali puno stazica koje vode u kuću, ili su oko nje, znači da osjećate potrebu za društvom i prijateljima, ili možda tražite izlaz iz trenutne situacije u kojoj se nalazite.

Srca i usne

Srce je simbol izražene seksualnosti i romantične prirode s visokom dozom poštovanja prema vjernosti i odanosti. Srce-cvijet otkriva osjećajnu osobu koja više sluša svoje srce nego razum.

Crtate li srca i usne, u vašoj je duši mir i spokojstvo, okruženi ste ugodnim i simpatičnim ljudima, od kojih se, sudeći prema crtežu, izdvaja, jedna vama posebno draga osoba. Crtež međutim otkriva i da se bojite otkriti misli i osjećanja. Preuzmite inicijativu u svoje ruke i otvoreno recite toj posebnoj osobi šta vam je na srcu.

Šahovska polja

Crtež mrežice dočarava crno-bijelu šahovsku ploču, što pokazuje da se u vama nakupilo dosta nezadovoljstva i razočarenja, zbog čega osjećate ogorčenost. Osoba ste koja se pravog odgovora na provokacije i vrijeđanja najčešće ne sjeti u pravo vrijeme, nego tek onda kada je već prošao voz.

Otvoreno istupite i borite se za sebe i svoja prava. Ako ste nacrtali pčelinje saće ili običnu mrežicu bez popunjenih crnih polja, znak je da vam je porodica bez prestanka u mislima i da osjećate kako je upravo ovo razdoblje pravo vrijeme da date prednost privatnom životu i porodici i dom smjestite na prvo mjesto.

Ako saće koje ste nacrtali uokvirite, znak je da ne dozvoljavate nikome da vam se miješa u intimu, jer to je nešto što je samo vaše i što ne želite dijeliti.

Mačevi i strijele

Znak su spremnosti za životne bitke. Ako ste na papiru poslije šaranja ugledali mačeve i strijele, obratite pažnju u kom su pravcu okrenuti njihovi vrhovi. Vrhovi strijela i mačeva okrenuti prema gore otkrivaju da ste u vrhunskoj formi i spremni ste boriti se do kraja za svoje ciljeve.

Ako su vrhovi okrenuti prema dolje, to znači da niste sigurni jeste li u pravu, stoga ne ulazite ni u kakve sporove i ne forsirajte ništa. Ne morate po svaku cijenu definisati svoje mišljenje i donijeti odluku. Pustite da vrijeme učini svoje, novi momenti pomoći će vam da se odlučite.

Lica i figure

Crtež lica ili figura znači da se iako imate mogućnost izbora, ipak osjećate bespomoćno, jer se bojite da niste u stanju samostalno riješiti problem. Ovakvim crtežom otkrivate da pokušavate biti u toku sa zbivanjima i uskladiti svoje poteze i akcije s okolinom.

Opterećeni ste razmišljanjima da ćete napraviti nešto pogrešno, da vam ljudi neće odobriti to što radite, umjesto da o samom problemu razmišljate konstruktivno i pronađete najbolje rješenje.

Skupite snagu i počnite konačno razmišljati o sebi i stvarima koje su za vas najprihvatljivije, umjesto što padate pod tuđi uticaj i razbijate glavu time šta će ko misliti o vama.

Križić-kružić

Crtate li križaljku i polja ispunjavate križić-kružić znakovima, vrlo je vjerovatno da vas zbog nekih vaših postupaka proganja osjećaj krivice i kajanja. Ne riješite li se tog tereta, okolina će ubrzo početi koristiti vašu grižnju savjesti kako bi vješto manipulisala vama i napravila od vas dežurnog krivca za sve.

Trezveno stoga razmislite o situaciji u kojoj se nalazite i vidjećete da niste baš za sve vi krivi i da mnoge situacije čak i nisu zavisile od vas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije