Zanimljivosti

Čudna imena koja je sud zabranio

Čudna imena koja je sud zabranio
Foto: Pixabay | Čudna imena koja je sud zabranio

Ako ste pomislili da ste do sada čuli sve čudne ideje za imena, varate se. Predstavljamo vam deset imena koja su zabranjena.

Razumije se da svaki roditelj nastoji da njegovo dijete po nečemu odskače od ostalih, ali neki su toliko pretjerali sa imenima, da je država morala da se umiješa i da im to zabrani

U Portugalu da dijete nazovete nekim tradicionalnim imenom, dok u Australiji djetetu ne možete dati ni po nazivu koji je ustanovljen i već ima određenu reputaciju. Ipak, jedno ime koje je par s Novog Zelenda pokušao da da svom djetetu se smatra najšokantnijim na listi.

Predstavljamo vam neka od imena koja su na listi zabranjenih:

Nutella

Francuski par želio je da nazove svoju kćerkicu po popularnom čokoladnom namazu, vjerujući da bi njihova djevojčica mogla biti jednako slatka i popularna kao Nutela.. Međutim, sudija pred kojim se našao ovaj neobični predmet odbio je da prihvati ime tvrdeći da je ono "u suprotnosti sa interesima djeteta" jer bi u buduće samo dovelo do ismevanja. Sudija je skratio ime, pa se djevojčica sada zove Ella.

Akuma (đavo)

Ovo ime je izavalo dugu raspravu u Japanu, zbog čega se oglasio čak i japanski premijer. Razlog je značenje, jer akuma u prevodu znači Đavo. Odlučeno je da ime bude zabranjeno.

Mona Lisa

Iz nekog (ne)poznatog razloga se ovo ime nalazi na listi nedozvoljenih imena u Portugalu.

Anal

Par s Novog Zelanda je rešio da nazove svoje dijete Anal. Sasvim logično, sud nije odobrio ovaj zahtjev. Upravo mnogi smatraju da je ovo ime najšokantnije.

Nazvati bebu po oznaci na kompjuterskoj tastaturi možda djeluje najuvrnutije od svih dosadašnjih primjera ali kineski roditelji su imali argument za to. Naime, u Kini simbol @ zovu "ai-ta" što u izgovoru zvuči veoma slično kineskoj frazi "volim ga". Iako pod ovim obrazloženjem ima više smisla, ime nije prošlo u praksi budući da Kina zabranjuje korišćenje simbola prilikom davanja imena.

Gesher (most)

Jedna Norvežanka je nazvala svog sina Gesher, a kako je ispričala kasnije ovo neobično ime joj se javilo u snu. Kako se nije dobro informisala o pravilima za biranje imena, koje Norveška strogo reguliše, ona je morala da plati kaznu zbog nedozvoljenog imena.

Metallica

Švedski bračni par se borio da ubijedi vlasti da je Metalica odgovarajuće ime za njihovu kćerku. Majkl i Karolina Tomaro su dugo vrijeme vodili sudski spor sa švedskim vlastima koje su odbile njihov zahtjev da kćerku upišu u knjigu rođenih pod imenom Metalika. Iako su uspjele da krste svoju kćerkicu pod ovim imenom, švedski sud je rekao - ne.

Fraise (jagoda)

Fraise na francuskom znači jagoda. U Francuskoj postoji fraza "ram è ne ta fraise" koja u slobodnom prevodu znači "dovlači gu*icu ovamo", pa su roditelji odustali da svoje dijete nazovu ovim imenom.

"Chow Tow" ("Smrdljiva glava")

Iako ovaj idiom iz malezijskog jezika prije zvuči kao podsmešljivi nadimak nego kao ime novorođenčeta, jedan malezijski par je smatrao da je on dovoljno dobar da po njemu nazovu svoje dijete. Na sreću po dijete, država nije smatrala tako.

U Australiji imena ne smiju biti uvredljivog karaktera, ne smiju biti protivna javnom interesu, a takođe ime djetetu ne možete dati ni po nazivu koji je ustanovljen i već ima određenu reputaciju. Upravo ovaj poslednji parametar spriječio je australijske roditelje da dijete nazovu po imenu čuvenog švedskog proizvođača namještaja.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije