Zanimljivosti

DNK Napoleona Bonaparte na aukciji

DNK Napoleona Bonaparte na aukciji
Foto: Screenshot | DNK Napoleona Bonaparte na aukciji
Tanjug

PARIZ - Privatni kolekcionari imaće sljedeće nedelje rijetku priliku da kupe dio DNK Napoleona Bonaparte budući da će se tkanina umrljana krvlju, položena preko njegovog tijela tokom obdukcije, naći na aukciji povodom 200 godina od njegove smrti.

Aukcijska kuća Osenat prodaće 5. maja ukupno oko 360 predmeta, uz druge istaknute stvari, uključujući pramen Napoleonove kose, par njegovih svilenih čarapa i košulju dugih rukava na kojoj je crvenim koncem izvezeno slovo "N", prenosi Rojters.

Procjenjuje se da krpa umrljana krvlju vrijedi do 15.000 evra.

Dolazi sa bilješkom koju je 1875. napisao vojvoda od Basana, čijem je ocu zavoj poklonio markiz Montolon, vojni general koji je slijedio Napoleona u progonstvo na Svetoj Jeleni i tamo ostao do careve smrti.

Kolekcija takođe uključuje ukrašeni tanjir koji je Napoleon koristio za ručavanje i kristalni pehar, kao i odjevne predmete.

Bivši francuski car umro je 5. maja 1821. u dobi od 51 godine na ostrvu Sveta Jelena u južnom Atlantskom okeanu, gdje su ga Britanci prognali poslije poraza 1815. u bici kod Vaterloa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije