Zanimljivosti

Da Vinči je za vino davao i svoje slike

Da Vinči je za vino davao i svoje slike
Foto: Biografija.org | Da Vinči je za vino davao i svoje slike

Leonardo da Vinči ušao je u istoriju kao umjetnik i naučnik. Ali on je gajio i nevjerovatnu strast prema vinu. Ta ljubav je bila tolika da je za svoje slike umjesto novca često prihvatao naknadu u vinu ili vinogradima.

Posebno je volio toskanske vinograde u njegovom rodnom mjestu Vinči.

Leonardov vinograd leži ušuškan u bujnom rastinju bašte Kaza delja Ateljani.

Tu je i rezidencija koja pruža jedinstvenu sliku o milanskoj renesansi. Podsjeća i na zaboravljenu priču koja povezuje Leonarda da Vinčija sa Milanom - a to je priča o vinogradu.

Taj vinograd je vojvoda od Milana, Ludovik, poklonio Leonardu 1498. godine. Danas vinograd ponovo rađa, s prvobitnim zasadima vinove loze.

Iz Firence se Leonardo preselio u Milano 1482. godine. U to vrijeme i Leonardo i vojvoda Ludovik imali su po 30 godina.

Sedam godina kasnije, 1495. Leonardu je naručeno da naslika Tajnu večeru u trpezariji Santa Marija dele Gracie.

"Ovaj vinograd je bio osnova za Leonardovu Tajnu večeru. Ima i veze s Vojvodom od Milana, koji je kupio ovu kuću i poklonio je Leonardu. Leonardo je brinuo o vinogradu, i ovdje je provodio dosta vremena sa svojim omiljenim đakom, Đan Đakomom Kaprotijem, zvanim Salai, koji je poslije Leonardove smrti naslijedio polovinu vinograda i jednu sliku", kaže za RTS Alesandro Kotroneo, direktor vinarije.

Vojvoda je poklonio Da Vinčiju vinograd sa 16 redova loze. Godine 1500. Leonardo odlazi iz Milana, ubrzo nakon što je vinograd dao u zakup ocu svog učenika.

Vinograd je bio otvoren za javnost zahvaljujući Fondaciji "Portalupi" i sadašnjim vlasnicima kuće, porodici Ateljani.

Istraživanje vinograda je počelo 2007. godine, ručnim iskopavanjem bioloških ostataka prvobitnog vinograda, koji se nalazi unutar bašte kuće Ateljani.

Leonardov vinograd je obnovljen 2015. godine. Zasađeno je grožđe, bila je berba, a 12. septembra 2018, prvi put iz Leonardovog vinograda napravljeno je Leonardovo vino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije