Zanimljivosti

Da li ukleti sovjetski brod sagrađen u Hrvatskoj i dalje plovi

Da li ukleti sovjetski brod sagrađen u Hrvatskoj i dalje plovi
Foto: Screenshot / Youtube | Da li ukleti sovjetski brod sagrađen u Hrvatskoj i dalje plovi i nosi pošast

Vijekovima su ljudi ispredali legende o tajanstvenim brodovima koji bez posade plutaju na otvorenom moru.

Ponekad takvi napušteni brodovi bez signala upozorenja predstavljaju opasnost za druga plovila. I pored svih dostignuća savremene tehnike i sistema navigacije, takvih slučajeva ima i danas.

Portal Vintage News objavio je tekst o jednom takvom plovilu, ruskom brodu "Ljubov Orlova".

Napravljen je sada već davne 1976. godine u Hrvatskoj koja je tada bila u sastavu Jugoslavije. Izgrađen je u brodogradilištu Kraljevica (gdje je početkom 20. vijeka radio Josip Broz Tito), a zatim je isporučen Sovjetskom Savezu.

Dobio je ime u čast čuvene sovjetske glumice, prenosi Ruski vijesnik.

Brod je 1999. renoviran i od tada se koristio za krstarenja i ekspedicije na Antarktiku. Kasnije su vlasnici zapali u dugove, pa su "Orlovu" zaplijenile kanadske vlasti u Njufaundlendu.

Kako piše Independent, trebalo je da bude prodat u staro gvožđe u Dominikanskoj Republici za 800.000 evra.

U januaru 2013. godine, dok je brod plovio na konačno odredište iz kanadske luke Sent Džons počeo je da duva jak vjetar i tada je puklo čelično uže za šlepanje, pa su talasi odnijeli brod u stranu. Pokušaji da se "Orlova" ponovo zakači za tegljač nisu urodili plodom, tako da od 24. januara 2013. brod pluta okeanom.

Kanadska državna agencija Transport Kanada izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da brod više ne predstavlja opasnost za naftne platforme na moru, kao ni za ljude ili prirodnu sredinu u kanadskim vodama, tako da vlasti nisu ni pokušavale da lociraju "Orlovu".

Pojedini stručnjaci su, međutim, ipak procijenili da opasnost postoji, jer može doći do slučajnog ispuštanja toksične tekućine i otpadanja dijelova koji ne mogu da istrule, što ozbiljno može da ugrozi prirodnu sredinu.

Irski mediji su 1. marta 2013. godine saopštili da su uhvaćeni signali radiobove, što se događa samo kada brod potone, ali potraga za brodom nije urodila plodom.

Šef irske obalske straže Kris Rejnolds upozorio je da se na brodu mogu nalaziti stotine pacova. Tim povodom je žuti štampa podigla prašinu pričama da bi se brod prepun pacova-ljudoždera mogao nasukati na obalama Irske.

Ni danas se ne zna šta je bilo s "Orlovom". Vjerojatno je već potonula negdje u Atlantskom okeanu. Doduše, s obzirom na to da je brod nekada bio dobro opremljen, ipak postoje izvjesne šanse da još uvijek pluta vodama okeana.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije