Zanimljivosti

Đaci će se na 100. rođendan Kalašnjikova takmičiti u sklapanju automata

Đaci će se na 100. rođendan Kalašnjikova takmičiti u sklapanju automata
Foto: Ilustracija | Đaci će se na 100. rođendan Kalašnjikova takmičiti u sklapanju automata

U metodološkim preporukama za održavanje časa, koje su objavljene na sajtu ruskog Ministarstva prosvjete, predlaže se da se održi i takmičenje u sklapanju i rasklapanju automatske puške "kalašnjikov" AK-47 i AK-74 ili, pak, upoređivanje karakteristika AK sa "američkom automatskom puškom M-16", prenosi internet portal Vzgljad.

Časovi se preporučuju za učenike svih uzrasta. Mogu ih održati zajedno dva nastavnika, na primjer, nastavnik istorije i nastavnik Osnova bezbjednosti življenja. Nastavnicima se takođe savjetuje da podsete učenike na literarno naslijeđe Kalašnjikova, na njegove izjave i moralne principe.

Cilj časa je da se učenicima omogući da "shvate veličinu ličnosti Kalašnjikova kao jedinstvene osobe i ujedno tipičnog predstavnika našeg naroda, vojnika i generala, patriote i humaniste". Među ciljevima ove aktivnosti navodi se i "razvoj osjećanja patriotizma", formiranje "ruskog identiteta učenika na osnovu proučavanja primjera izuzetnih vojno-tehničkih izuma", kao i povećanje interesovanja za služenje vojske.

Konstruktor streljačkog oružja Mihail Kalašnjikov rođen je 10. novembra 1919. godine u selu Kurja u Altajskom kraju u seoskoj porodici sa mnogo djece. Kalašnjikov je dvostruki Heroj socijalističkog rada, nosilac Staljinovog i Lenjinovog ordena. 2009. godine povodom 90. rođendana Kalašnjikova tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev mu je dodijelio zvanje Heroja Rusije.

U nastavku pogledajte kao ruska učenica osnovne škole rasklapa i ponovo sklapa automat Kalašnjikova za nepunih 11 sekundi.

(Russia Beyond)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije