Zanimljivosti

Dogodilo se na današnji datum, 18. septembar

Dogodilo se na današnji datum, 18. septembar
Foto: Ilustracija | Dogodilo se na današnji datum, 18. septembar

Danas je srijeda, 18. septembar, 261. dan 2019. Do kraja godine ima 104 dana.

1502. - Španski moreplovac italijanskog porijekla Kristofor Kolumbo stigao u Kostariku na četvrtom i posljednjem putovanju u Novi svijet. 

1709. - Rođen engleski pisac i leksikograf Semjuel Džonson, čiji je "Rječnik engleskog jezika" iz 1755. više od vijeka važio za najautoritativniji na engleskom govornom području. Ostala djela: poema "Taština ljudskih želja", tragedija "Irena", knjiga kritika "Životi pjesnika". 

1739. - Beogradskim mirom okončan rat, započet 1737. godine između Otomanskog carstva i Austrije, koja je potisnuta sa Balkana. Srbija je ponovo postala dio Otomanskog carstva, a Austrija je prisiljena da Turcima vrati i Malu Vlašku i dijelove Bosne koje je dobila Požarevačkim mirom 1718. 

1759. - Francuzi poslije vojnog poraza morali da prepuste Britancima provinciju Kvebek u Kanadi, a u posljednjoj bici poginula su oba komandanta - Britanac Džejms Volf i Francuz Luj Monkalm. 

1810. - U Čileu počeo ustanak protiv španske kolonijalne vlasti pod vođstvom Bernarda O'Iginsa, potonjeg čileanskog diktatora od 1817. do 1823. 

1819. - Rođen francuski fizičar Žan Bernar Leon Fuko, koji je s Armanom Ipolitom Lujem Fizoom izmjerio brzinu svjetlosti. Ogledom sa klatnom /Fukoov eksperiment/ dokazao je obrtanje Zemlje, pronašao je žiroskop, usavršio teleskop, otkrio vrtložno-vihorne struje u metalnim masama (Fukoove struje).

1851. - Izašao prvi broj "NJujork tajmsa", dnevnika koji je osnovao Henri Džervis Rejmond. 

1905. - Rođena švedska filmska glumica Greta Luiza Gustafson, poznata kao Greta Garbo, najpopularnija zvijezda svjetskog filma, koja je slavu stekla filmovima snimljenim u SAD. Spontana i veoma inteligentna, bila je simbol ženstvenosti i igrala je od 1921. do 1941, kad je odlučila da se povuče. Filmovi: "Poljubac", "Mata Hari", "Ana Kristi", "Kraljica Kristina", "Ana Karenjina", "Dama s kamelijama", "Marija Valevska". 

1911. - Umro ruski premijer Petar Arkadijevič Stolipin, šef vlade od 1906, koji je ekonomskim reformama preporodio rusku privredu i istovremeno veoma oštrim metodama suzbijao boljševike. Smrt je bila posljedica rane zadobijene četiri dana ranije u atentatu u pozorištu u Kijevu. Posebno je ubrzao razvoj poljoprivrede agrarnom reformom, zahvaljujući čemu je zemlja proizvodila nezapamćene viškove hrane. 

1931. - Japan započeo rat s Kinom napadom na Mandžuriju (sjeveroistočna Kina) i ubrzo je okupirao, a 3. marta 1932. je proglasio mandžursku "nezavisnost" (carevina Mandžukuo). 

1934. - SSSR ušao u Društvo naroda. 

1961. - U avionskoj nesreći iznad Sjeverne Rodezije, pod okolnostima koje nisu rasvijetljene, poginuo je švedski diplomata, generalni sekretar UN od 1953. Hjalmar Agne Dag Hamaršeld, doktor filozofije i akademik. Smrt je prekinula Hamaršeldovu misiju rješavanja kongoanske krize, u kojoj njegovi stavovi nisu bili po volji uticajnih zapadnih zemalja. Posthumno mu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir. 

1964. - Umro irski pisac Šon O'Kejzi, samouk, čije se drame odlikuju sočnim dijalogom, živim koloritom i likovima, mješavinom tragičnog i komičnog. U mladosti je bio fizički radnik i komunista, organizator irske Građanske armije i borac za slobodu Irske. Djela: "Junona i paun", "Sjenka tobdžija", "Katlina sluša", "Plug i zvijezde", "Prokletstva i blagoslovi", "Crvene ruže za mene", "Doboši oca Neda", "Biskupove logorske vatre". 

1973. - U UN primljene Istočna i Zapadna NJemačka i Bahami. 

1978. - Zbog egipatsko-izraelskog sporazuma u Kemp Dejvidu ostavke kao znak protesta podnijeli šef diplomatije Egipta Ibrahim Kamel i ambasador u SAD Ašraf Gorbal. 

1981. - U Francuskoj ukinuta smrtna kazna. 

1982. - Libanska hrišćanska milicija okončala masakr u palestinskim izbjegličkim logorima Sabra i Šatila u Bejrutu, tokom kojeg je ubila najmanje 800 ljudi, revanširajući se tako islamskim teroristima koji su četiri dana ranije ubili lidera hrišćana i novoizabranog predsjednika Libana Bešira Džemaila. 

1988. - Vojna hunta oborila vladu predsjednika Burme Maunga Maunga, dan pošto je vojska u centru Ranguna pucala na prodemokratske demonstrante i ubila hiljade ljudi. 

1993. - Oko 2.000 dobrovoljaca krenulo u opkoljeni grad Suhumi, odgovarajući na apel zemljacima predsjednika Gruzije Eduarda Ševarnandzea da se oružjem suprotstave abhaskim separatistima. 

1997. - Islamski teroristi u centru Kaira napali turistički autobus i ubili devet njemačkih turista i egipatskog vozača. 

2000. - BiH je na konferenciji o djeci ugroženoj ratom u kanadskom gradu Vinipegu ratifikovala Konvenciju i potpisala protokole o pravima djeteta. 

2001. - Na lokaciji u krugu Policijskog centra "13. maj" u Batajnici završena ekshumacija i obdukcija većeg broja nepoznatih ljudskih leševa, tokom koje je ustanovljeno prisustvo najmanje 269 tijela muškaraca različitog uzrasta. 

2001. - Američki predsjednik Džordž Buš potpisao Rezoluciju kojom odobrava vojnu akciju protiv onih koji stoje iza napada na Njujork i Vašington. 

2003. - BiH je u Berlinu i formalno pristupila Bolonjskom procesu, koji podrazumijeva cjelokupnu reformu visokog obrazovanja. 

2008. - U arhivi gradske biblioteke u francuskom gradu Nantu otkrivena muzička partitura koju je napisao Volfgang Amadeus Mocart. 

2009. - Visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo set zakona koji će omogućiti zaključenje supervizije nad distriktom Brčko do 15. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije