Zanimljivosti

Dogodilo se na današnji datum, 21. jul

Dogodilo se na današnji datum, 21. jul
Foto: Ilustracija | Dogodilo se na današnji datum, 21. jul

Danas je nedjelja, 21. jul, 202. dan 2019. godine. Do kraja godine ostala su još 163 dana.

1542. - Kardinal Đovano Pjetro Karfa, radi borbe protiv protestantizma, u Rimu uspostavio inkviziciju, što je odobrio njegov prethodnik u papskoj stolici Pavle Treći. Kao papa Pavle Četvrti 1559. godine uspostavio je "Listu zabranjenih knjiga".

1620. - Rođen francuski astronom Žan Pikar, koji je prvi precizno izmjerio stepen meridijanskog luka i omogućio tačnije izračunavanje poluprečnika Zemlje. Godine 1679. pokrenuo je astronomski almanah "Konesans de tamp".

1718. - Poslije pobjeda austrijskog feldmaršala francuskog porijekla Franca Evgenija Savojskog nad Turcima, zaključen Požarevački mir kojim je Austrija dobila Srbiju sjeverno od Zapadne Morave, Banat i sjevernu Bosnu.

1773. - Papa Klement Četrnaesti raspustio rimokatolički jezuitski red.

1798. - Poslije pobjede kod piramida nad armijom Memeluka francuski general Napoleon Bonaparta zavladao Egiptom.

1816. - Rođen osnivač britanske novinske agencije "Rojter", po čijem je prezimenu nazvana najstarija agencija u svijetu.

1884. - Rođen srpski biolog i fiziolog Ivan Đaja, profesor Univerziteta u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umjetnosti, koji je zbog istraživanja fiziologije duboko ohlađenog organizma stekao svjetski renome. Jedan je od osnivača hipotermije /"Đajin metod postizanja hipotermije"/. Godine 1910. osnovao je prvu katedru za fiziologiju kod nas. Objavio je, sam ili sa saradnicima, više od 200 naučnih radova. Djela: "Osnovi fiziologije" /prvi udžbenik fiziologije na srpskom jeziku/, "Od života do civilizacije", "Pogled u život", "Eksperimentalno traženje energetske osnove u živih bića", "Biološki listići", "Putopisi"...

1899. - Rođen američki pisac Ernest Miler Hemingvej, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1954. godine. U Prvom svjetskom ratu učestvovao je na italijanskom frontu, što je opisao u romanu "Zbogom, oružje". Iskustva iz Španskog građanskog rata ovjekovječio je u romanu "Za kim zvona zvone", a s puta po Africi su nastali "Snjegovi Kilimandžara" i "Zeleni bregovi Afrike". Reporterski je obilježio činjenice, što je odlika "škole" pisaca koju je predvodio između dva svjetska rata. Isticao je snagu osnovnih ljudskih nagona, a najčešći motivi bili su rat, lov, borba sa bikovima, pijanstvo, seks - često u grubim, katkad brutalnim vidovima. Ubio se 1961. godine. Ostala djela: romani "Starac i more", "Pokretni praznik", "Proljećne bujice", "Sunce se ponovo rađa", "Imati i nemati", "Preko rijeke, pa u šumu", drama "Peta kolona".

1904. - Poslije 13 godina okončana gradnja Transsibirske željeznice od Moskve do Nahotke kod Vladivostoka, najduže u svijetu (duže od 9.300 kilometara).

1921. - Jugoslovenskog ministra unutrašnjih poslova Milorada Draškovića u Delnicama ubio član ljevičarske terorističke grupe "Crvena pravda" Alija Alijagić kao znak protesta zbog provođenja takozvanog režima Obznane. Vlada je ubrzo poslije atentata donijela Zakon o zaštiti države, kojim je Komunistička partija Jugoslavije kao prevratnička organizacija stavljena van zakona.

1940. - Odlukom parlamenta Litvanije, Letonije i Estonije uspostavljena sovjetska vlast i tri do tada samostalne baltičke države uključene su u SSSR.

1960. - Na Cejlonu (Šri Lanka) Sirimavo Bandaranaike postala prva žena premijer u svijetu, naslijedivši supruga Solomana, ubijenog u atentatu.

1976. - Od eksplozije bombe, podmetnute pod automobil, poginuo britanski ambasador u Irskoj Kristofer Juart - Bigs.

1985. - Umro srpski glumac Zoran Radmilović (na fotografiji), neprevaziđeni majstor improvizacije, koji je oduševljavao pozorišnu publiku više nego iko i prije i poslije njega, često stvarajući utisak da je sam - čitavo pozorište. Glumačku karijeru je počeo kao student 1960. godine u Beogradskom dramskom pozorištu, a 1964. godine prešao u Atelje 212. Legenda za života, upamćen je po nizu briljantnih uloga, poput kralja Ibija, Radovana Trećeg, Trigorina u "Galebu", Laze Kostića u "Santa Maria della Salute" ... Igrao je u mnogim filmovima i televizijskim serijama .

1985. - Umro srpski pisac Aleksandar Vučo, rodonačelnik moderne poezije za djecu u srpskoj književnisti, pripadnik pokreta nadrealista. Djela: romani "Gluho doba" /sa Dušanom Matićem/, "Koren vida", "Raspust", "Mrtve javke", "Zasluge", "Poziv na maštanje", "Omame", "I tako dalje omame", "Omame - kraj", poeme "Humor zaspalo", "Nemenikuće - Ćirilo i Metodije", "Mastodonoti", zbirke pjesama "Krov nad prozorom", "Ako se još jednom setim", "Pesme", "Alge", "Momak i po hoću da budem".

1993. - Savjet bezbjednosti UN odlučio da ne ukida embargo prema Iraku, uveden prije više od tri godine.

1994. - Ruski pisac Aleksandar Isajevič Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970. godine, prvi put došao u Moskvu poslije protjerivanja iz otadžbine 1974. godine.

2003. - U Solunu održan samit EU i zemalja zapadnog Balkana, na kome je usvojena zajednička deklaracija, u kojoj je izražena jasna poruka da će zemlje zapadnog Balkana biti primljene u punopravno članstvo EU kad ispune postavljene uslove i usvoje evropske standarde. Deklaracija predviđa da za pet zemalja zapadnog Balkana - BiH, Srbiju i Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju, kao pomoć u njihovom putu ka EU, izdvoji dodatnih 200 miliona evra za period od 2004. do 2006. godine.

2004. - Generalna skupština UN usvojila rezoluciju u kojoj od Izraela zahtijeva da poštuje stav Međunarodnog suda pravde kojim se naređuje prekid gradnje odbrambenog zida na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

2008. - U zatvoru umro Dinko Šakić, komandant ustaškog logora smrti "Jasenovac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije