Zanimljivosti

"Doručak kod Tifanija" prodaje se za 1,5 miliona dolara

"Doručak kod Tifanija" prodaje se za 1,5 miliona dolara
Foto: X | "Doručak kod Tifanija" prodaje se za 1,5 miliona dolara

NJUJORK - Dijamantsko izdanje romana Trumana Kapotea "Doručak kod Tifanija" prodaje se za 1,5 miliona dolara povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja autora.

Jedinstveno izdanje, izloženo na Međunarodnom sajmu antikvitetnih knjiga u Njujorku, potpisao je autor i ukrašeno je sa skoro 30 karata dijamanata i safira.

"Ulice Londona su popločane zlatom... ulice Njujorka su popločane platinom i dijamantima", rekla je britanska umjetnica Kejt Holand koja stoji iza specijalnog izdanja novele iz 1958. godine.

Više od 1.000 dijamanata na koricama knjige ima oblik obrisa karakterističnog mrežastog sistema Menhetna, dok se safir nalazi na uglu Pete avenije i 57. ulice, na lokaciji legendarnog juvelira "Tifanija", koji je ponovo otvoren u aprilu 2023. u vlasništvu francuskog globalnog luksuznog giganta LVMH, prenosi Tanjug.

"Tifani", svjetionik njujorškog luksuza od 1940. godine, ovjekovječio je reditelj Blejk Edvards sa Odri Hepbern i Džordžom Pepardom u glavnim ulogama. Romantična komedija donosi priču o Holi Golajtli, hirovitoj mladoj osobi koja živi u Njujorku i sanja da se uda za milijardera koji bi je obasuo draguljima. Autor knjige "Doručak kod Tifanija" Truman Kapote je rođen u Nju Orleansu 30. septembra 1924, a umro u Los Anđelesu 25. avgusta 1984. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije