Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Dr Baralić povodom "rješenja antičkih problema": Senzacionalizam

Dr Baralić povodom "rješenja antičkih problema": Senzacionalizam
Foto: N.N. | Dr Baralić povodom "rješenja antičkih problema": Senzacionalizam
N.N.

Svi domaći i regionalni mediji prenijeli senzancionalističku vijest da je profesor iz Berana Veselin Rmuš riješio "antički problem" kvadrature kruga.

U vijesti koju je objavio RTCG naglašava se da je profesor Rmuš prvi put predstavio „rješenje“ jednog od tri grčka problema- kvadraturu kruga i „objasnio originalnu metodu za konstrukciju kvadrata iste površine kao dati krug uz upotrebu samo lenjira i šestara“. Rmuš je došao do niza formula koje proizilaze iz njegove glavne formule za jednake površine kvadrata i kruga.

Na ovo „epohalno otkriće“ reagovao je dr Đorđe Baralić iz Matematičkog instituta SANU u Beogradu, kazavši za "IN4S" da se radi o flatantnom primjeru neobavještenosti i senzacionalizma.

"Tri klasična problema antike poznata kao kvadratura kruga, trisekcija ugla i udvostručavanje kocke podrazumijevaju u matematičkom smislu da se nađe opis konačnog broja poteza konstrukcija koji koriste isključivo šestar i lenjir. Nemogućnosti ovakvog niza konstrukcija je izveden korišćenjem apstraktne teorije algebarskih raširenja polja koji se izučava sa teorijom Galoa (Pierre Wantzel je dao prvi dokaz u 1837), i danas je dio standardnog univerzitetskog kursa algebre na svim univerzitetima svijeta u svakom kutku planete. Dakle, sa stanovišta matematičke nauke je priča o problemima završena prije 180 godina, ali praktičan značaj ovog problema i dalje privlači ljude i svjedoci smo da se svakih par godina pojavi 'rješenje', objasnio je dr Baralić.

Kako je naveo, približna rješenja mogu biti od interesa u praksi, ali se do tačne konstrukcije iz preciznih matematičkih razloga u opštem slučaju ne može doći.

"Prije devet godina se i u Hrvatskoj pojavilo 'rješenje' i takvih primjera ima širom svijeta, ali rijetko u zemljama sa ozbiljnom obrazovnom i naučnom tradicijom kao što su zemlje Zapadne Evrope, Sjeverne Amerike, Rusije ili Japana“, kazao je on. Ozbiljan alarm za sve

Baralić ocjenjuje da je današnji slučaj frapantan primjer elementarne neobaviještenosti i senzacionalizma novinara koja je zapljusnula ove prostore, ali za koju u  ozbiljnoj naučnoj javnosti nema mjesta ni u svijetu ni kod nas.

"Jedina dobra stvar u ovom tužnom preuzimanju ove vijesti je što je to ozbiljan alarm za sve. Veoma mala pretraga pokazuje da je konferencija u Tokiju koja se u ovom saopštenju pominje, zapravo jednodnevna na kojoj se samo prezentacija rada plaća 485$ prema njihovom zvaničnom sajtu http://www.icapm.org/info.html Takođe, indikator je ozbiljnog problema na svjetskom nivou da se za publikovanje radova u časopisima plaća, bez ozbiljnih recenzija i poštovanje elementarne naučne procedure u publikovanju naučnih rezultata“, upozorio je.

"Na kraju, naučno novinarstvo je danas veoma prisutno kada govorimo o temama značajnim za društvo, kao što su globalno zagrijevanje, klimatske promjene, razvoj ljekova i druge. Postoje posebna usmjerenja na vodećim univerzitetima, ali ovo danas je pad na ispitu opšte kulture svih medija i trijumf senzacije nad činjenicama, zbog kojeg treba da budemo zabrinuti", zaključio je dr Baralić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije