Zanimljivosti

Ekološke patike, invencija Italijanke i Korejanca

Ekološke patike, invencija Italijanke i Korejanca
Foto: id-eight.com | Ekološke patike, invencija Italijanke i Korejanca

Par u životu i na poslu – Đulijana Borzilo, Italijanka iz Napulja, brend menadžer i Dong Seon Li, Korejanac, kreativni direktor i stilista za cipele, osmislili su "Id.eight" – liniju održivih, vegan i ekoloških patika napravljenih od ostataka voća i recikliranog materijala koje su čak, i prijatelji pčela.

Naime ova startap kompanija je osmislila originalno pakovanje za svoje originalne patike – reciklirani karton sa sjemenjem koje je potrebno zasaditi ne bi li izraslo cvijeće koje pčele toliko vole, sačuvavši na taj način njihov opstanak, a samim tim i biodiverzitet.

Ovaj projekat ujedinjuje ljepotu i dizajn sa minimalnim uticajem na životnu sredinu.

Svaki ostatak nečega za njih je resurs tako da su njihove patike napravljene od ostataka industrije hrane koje su u potpunosti biorazgradivi i od materijala koji mogu da se recikliraju poput kore ananasa, jabuke, vina (bio-polimerizacija vina, dijelovi jabuke koji nisu jestivi).

Cilj ovog projekta je da lanisraju na tržište uniseks patike koje neće imati skoro nikakav štetan uticaj na okolinu. "Made in Italy" je uvijek garancija kvaliteta, a dizajn je inspirisan devedesetim godinama.

Naziv projekta je "Id.eight", Id – kao identitet, dok je eight, broj osam na engleskom, i podrazumijeva beskonačnost, kružni ciklus i kapacitet regeneracije.

Patike su "džender fri", to jest, mogu ih nositi i muškarci i žene u raznim bojama. Rođene su iz ljubavi i žele da predstavljaju ljubav, onu prema modi i cipelama, kao i onu rođenu iz susreta dvije kulture i dvije totalno drugačije realnosti.

Trenutno se proizvodi prototip, dok će od februara biti moguće, putem "Kickstartera" poznatog sajta koji pomaže u prikupljanju sredstava ne bi li ovaj startap oživio i bio u mogućnosti da realizuje ove patike koje ne samo da su moderne već su i prijatelji Zemlje.

Svi koji budu učestvovali dobiće na poklon neki gedžet, a najsrećniji i par patika, jedinstvenih u svijetu.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije