Zanimljivosti

Finsko vazduhoplovstvo odustalo od simbola svastike

Finsko vazduhoplovstvo odustalo od simbola svastike
Foto: Wikimedia | Finsko vazduhoplovstvo odustalo od simbola svastike

Malo je poznata i prilično začujuća činjenica da su pripadnici finskog vazduhoplovstva nosili ambleme sačinjene od simbola svastike i para krila.

Iako simbol svastike vuče korijene hiljadama godina u prošlost, on se od Drugog svetskog rata vezuje za nacističku Nemačku, jer je bio jedan od glavnih simbola Vermahta i Trećeg rajha.

Profesor sa Univerziteta u Helsinkiju Teivo Teivainen potvrdio je da je finsko vazduhoplovstvo prestalo da koristi amblem sa svastikom, prenosi Helsinki tajms.

Finsko vazduhoplovstvo koristi pomenuti simbol još od kada je ustanovljeno 1918. godine, odmah nakon proglašenja nezavisnosti i deceniju prije pojave nacizma u Evropi.

 

Švedski grof Erik fon Rozen poklonio je novostvorenoj komšijskoj državi avion, koji je na sebi imao njegovu ličnu oznaku - svastiku.

Sve do kraja Drugog svetskog rata avioni su na sebi imali simbol plave svastike na bijeloj pozadini, što prvobitno nije trebalo da pokazuje privrženost Trećem rajhu, iako su dvije zemlje bile u savezu.

Simbol je poslije rata skinut sa aviona, ali se svastika i dalje pojavljivala na amblemima nekih jedinica, njihovim zastavama i uniformama, rekao je portparol finskog vazduhoplovstva za Bi-Bi-Si.

 

Svastika je inače sveti simbol u budizmu, hinduizmu i đainizmu. Hindu verzija je ukrašena tačkama u svakom kvadrantu. Danas je na Zapadu poznatija kao simbol Nacističke partije prije i tokom Drugog svjetskog rata.

Pretpostavlja se da je motiv svastike prvi put korišten u neolitskoj Evroaziji. Svastika je takođe upotrebljavana i u izvornim sjevernoameričkim kulturama i to naizgled nezavisno od njene upotrebe u drugim dijelovima svijeta. Svastika se takođe nalazi u opštoj upotrebi u građanskim i religijskim ceremonijama u Indiji. Mnogi indijski hramovi, vjenčanja, festivali i proslave ukrašeni su simbolom svastike. U jugoistočnu Aziju simbol je stigao posredstvom hindu kraljeva i danas predstavlja sastavni dio hinduizma na Baliju i čest prizor u Indoneziji. Simbol takođe ima drevne korijene i u Evropi gdje se pojavio na artefaktima iz perioda prethrišćanske kulture. Do početka 20. vijeka nalazio se u širokoj upotrebi širom svijeta kao simbol sreće i blagostanja.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije