Zanimljivosti

Fotografija srpske i hrvatske misice stara 90 godina?

Fotografija srpske i hrvatske misice stara 90 godina?
Foto: N.N. | Fotografija srpske i hrvatske misice stara 90 godina?

Posljednjih dana na društvenim je mrežama hit fotografija Miss Srbije i Miss Hrvatske koja je navodno nastala prije nešto više od 90 godina, otprilike u doba Kraljevine SHS.

Fotografiju je najprije podijelila srpska glumica Ljiljana Blagojević i stvorila viralni hit. Blic piše da je fotografija nastala tokom dvadesetih godina prošlog vijeka, a u Beogradu je bila izložena prije nekih godinu dana, u sklopu putujuće izložbe "Gradovi u pokretu - postotomansko nasljeđe".

Fotografija srpske i hrvatske misice samo je jedna od fotografija koje su zabilježili fotoreporteri tokom 1920-ih i 1930-ih godina u Beogradu, Istanbulu, Sarajevu i Ankari, a u sklopu izložbe našla se zahvaljujući organizatorici, prof. dr Nataši Mišković, koja je skupljala materijale iz jugoslovenskih i turskih dnevnih listova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pre samo 90 godina!

Objavu dijeli Ljiljana Blagojevic (@ljiljana_blagojevic)

Po komentarima se čini da je mnogima najviše za oko zapelo to što je natpis na lenti hrvatske misice na ćirilici.

Bilo je i onih koji su posumnjali u navedeno vremensko razdoblje. "A kako je moguće ovo prije 90 godina kad nije bilo takvih teritorijalnih jedinica? Možda je to već doba druge Jugoslavije?", upitao se jedan komentator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije