Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Han Solov pištolj prodan za 550.000 dolara

Han Solov pištolj prodan za 550.000 dolara
Foto: Alamy | Han Solov pištolj prodan za 550.000 dolara
N.N.

Lažni laserski pištolj, gotovo u potpunosti napravljen od drveta, kojeg je Harison Ford kao Han Solo koristio u "Povratku Jedija" 1983. godine, prodan je na aukciji za 550.000 dolara, objavila je u nedjelju na Twitteru aukcijska kuća Julien's Auctions.

'Blaster' Han Sola bio je izložen u prostorijama aukcijske kuće u Njujorku nakon što je 30 godina bio u vlasništvu Džejmsa Šopea, umjetničkog direktora "Povratka Jedija" koji se napokon odlučio rastati od slavnog predmeta i dati ga na prodaju.

Harison Ford taj je pištolj koristio u trenutku susreta Han Sola, koji ne vjeruje u Silu, I Lukea Skywalkera, a njegova rečenica "Lažne religije i drevno oružje ne mogu se mjeriti s dobrim 'blasterom' pri ruci, klinjo" postala je jedan od omiljenih citata iz "Ratova Zvijezda".

Martin Nolan, izvršni direktor aukcijske kuće, kazao je da Šope odlučio na aukciji ponuditi i ostalih 40-ak rekvizita iz "Ratova zvijezda", poput sjekira Ewoka i broda Jabbe the Hutt.

Sjekira je prodana za 11.250 dolara, dok je jedan drugi 'blaster' otišao za 90.624 dolara. No, niko nije postigao cijenu kao omiljeni droid R2-D2 koji je prošle godine prodan za 2,76 miliona dolara na aukciji u Los Anđelesu. Svjetleća sablja Luka Skywalkera iz prva dva filma prodana je za 450.000 dolara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije