Zanimljivosti

Impozantni nišan plijeni pažnju putnika namjernika

Impozantni nišan plijeni pažnju putnika namjernika
Foto: Ustupljena fotografija | Impozantni nišan plijeni pažnju putnika namjernika

GLAMOČ - Nekoliko kilometara od Glamoča, na lokalitetu Jakir, nalazi se zanimljivo muslimansko groblje sa starim orijentalnim nišanima, nadgrobnim spomenicima, koji plijene ljepotom i izgledom.

Izdvaja se nišan Omerage Bašića, visok 4,7 metara, a isto toliko iznosi i opseg turbana, odnosno gornjeg dijela monumenta. Prema dostupnim podacima, to je najviši muslimanski nadgrobni spomenik u Bosni i Hercegovini, ali možda i šire, a izgrađen je i postavljen 1798. godine.

Nišan plijeni pažnju ne samo svojom veličinom, nego i ornamentikom i bogatim ukrasima te ga je nemoguće ne primijetiti tokom putovanja magistralnom cestom koja spaja Glamoč sa Livnom.

Ukrašen je buzdovanom i interesantnom orijentalnom ornamentikom u kamenorezu, a zanimljiv podatak je da je sačuvan tokom burnih istorijskih razdoblja,  da je preživio dva svjetska rata, pa i ovaj posljednji u Bosni i Hercegovini.

Ovaj nišan se opisuje u radovima istraživača i naučnika iz različitih oblasti, te svi ističu njegovu monumentalnost, a kamen koji je korišten prilikom njegove izrade potiče iz obližnjeg kamenog majdana.

Osim grandioznog bašluka, kako se u ovome dijelu Bosne i Hercegovine nazivaju nadgrobni islamski spomenici, o Omeragi Bašiću nije ostalo previše toga zapisanog, ali bi se moglo zaključiti da je bio izuzetno imućan, a prema nekim predajama dao je da se spomenik izgradi još za njegovog života.

Grandiozni monument često obilaze putnici namjernici koji se vozeći drumom zaustave i fotografišu ga.

Gledajući ovaj ogromni bašluk, posebno uz snježnu bjelinu koja dodatno ističe njegovu dimenzioniranost, posmatrač ne može da ne pomisli o vremenu kad je nastao i čovjeku koji leži ispod njega, o njegovim pogledima na život i vrijeme koje dolazi poslije smrti. Također, treba istaći kako u neposrednoj blizini ima još zanimljivih nišana koji također plijene izgledom i raskošnom izradom, a prema nekim podacima na širem području Glamoča može se naći još nekolicina takvih koji se ističu svojim velikim dimenzijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije