Zanimljivosti

Indijci prave vrhunske violine od drveta iz Bosne i Hercegovine

Indijci prave vrhunske violine od drveta iz Bosne i Hercegovine
Foto: Screenshot/thenationalnews.com | Indijci prave vrhunske violine od drveta Iz Bosne i Hercegovine

KANUR - Vinaj Murali ima svoju radionicu gdje ručno izrađuje violine vrhunskog kvaliteta u mjestu Čendamangalam, u provinciji Kerala. Njegov otac se ovim poslom bavi još od 1982. godine i važe za jednu od najpoznatijih radionica za izradu violina u ovom dijelu svijeta.

Pored toga što izrađuju violine i viole, oni rade i popravke, ali i replike najpoznatijih violina iz Evrope.

Ono što svi znamo jeste da su u ovom mjestu nenadmašni bili Antonio Stradivari i Đuzepe Guarneti, koji su bili pioniri izrade violina po tzv. “zlatnom standard”. Taj standard iz 1702. i dana se primjenjuje, a patentirao ga je upravo Stradivari.

Većina indijskih violinista instrumente su nabavljali u inostranstvu jer čak i kada bi naručili da im neko ručno izradi violinu, jednostavno kvalitet indijskog drveta nije bio zadovoljavajući i te violine nisu proizvodile dobre tonove.

Vremenom, porodica Murali se obrazovala i preko raznih radionica usavršavala i oni danas proizvode eksluzivne violine koje daju vrhunske tonove.

Porodica Murali se uglavnom oslanja na uvozno drvo: javor iz Bosne i Hercegovine i omoriku iz Njemačke. Ostale dijelove, poput žica, uvoze iz Njemačke i Singapura.

“Najbolje violine su od javora iz Bosne i Hercegovine i njemačke omorike. Izrada jedne violine predstavlja 300 sati rada. Neophodna je vještina, osjećaj za detalje i visoka preciznost. Violina se sastoji od čak 70 komada drveta i svaki, pa čak i najsitniji komadić se mjeri i poravnava. Jer, ako promašite samo jedan milimetar, to će uticati na ton koji proizvodi”, kažu majstori iz porodice Murali, dodajući da violin sastavljaju i lijepe prirodnim ljepilima, koje sami pripravljaju, jer se ona mora i lako rastaviti, u slučaju popravke.

Violine koje izrađuju ovi majstori su vrhunskog kvaliteta i rade ih samo po narudžbi, za određene klijente. Takođe, izrađuju ih po specifikacijama koje im da sam klijent.

Inače, podsjetimo, javor iz Bosne i Hercegovine je najskuplje i najtraženije drvo u svijetu violina. Naime, vijekovima se violine prave od ovog drveta, a koristio ga je i slavni Stradivari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije