Zanimljivosti

Istraživanje: Šta omiljeno piće otkriva o vašem karakteru

Istraživanje: Šta omiljeno piće otkriva o vašem karakteru
Foto: Unsplash/Fred Moon | Istraživanje: Šta omiljeno piće otkriva o vašem karakteru

Odavno postoji vjerovanje da određeni tipovi ličnosti piju određene vrste pića. Tako se smatra da oni koji su ljubitelji viskija imaju visoko samopouzdanje, dok su pivopije opuštene i znaju da uživaju.

Ovo vjerovanje nedavno je na jednom broju ispitanika potvrđeno i naučnim istraživanjem.

Tim naučnika iz Australije otkrio je da postoji povezanost između karaktera pojedinca i njegovog omiljenog pića, kao i mjesta na kome ga konzumira.

Istraživanje je vodio Piter K. Džonason, a u njemu je učestvovalo 1.232 Australijanca; polovina su bile žene, polovina muškarci, prosječne starosti 45,79 godina.

Istraživači su ih pitali gdje najčešće konzumiraju alkoholna pića i koju vrstu preferiraju, a ispitanici su dobili i pismeni test u kome je trebalo da otkriju čime se bave, da li su zadovoljni svojim životom, da li imaju povjerenja u druge ljude i slično.

Džonason i njegovi saradnici izvršili su statističke analize, otkrivajući potencijalne odnose između preferencija povezanih sa alkoholom i karakterom.

Otkrili su da su oni koji vole da piju kod kuće više pesimistični i generalno tužniji za razliku od onih koji alkohol konzumiraju u kafiću. Osobe koje radije nazdravljaju u kafiću su ekstrovertne, vole druženja i veselije su.

Prema tom istraživanju, ljubitelji piva i vina zadovoljni su svojim životom i otporniji su na neprijatnosti. Uz to, vino vole oni koji su pristupačni i savjesni, a pivo oni koji su jednostavni, otvoreni i opušteni. Rezultati su pokazali i da su oni koji vole cidere i žestoka pića najneurotičniji.

Naučnici su rekli da su ovi podaci vrlo zanimljivi, ali da je potrebno uraditi još dodatnih istraživanja na ovu temu, piše Psychology Today.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije