Zanimljivosti

Jeziva misterija: Knjiga iz 1898. opisala potonuće Titanika​ koje se desilo 14 godina kasnije

Jeziva misterija: Knjiga iz 1898. opisala potonuće Titanika​ koje se desilo 14 godina kasnije
Foto: Tanjug/AP | Jeziva misterija: Knjiga iz 1898. opisala potonuće Titanika​ koje se desilo 14 godina kasnije

Titanik je bio jedan od najveličanstvenijih brodava ikada. Svako je čuo za njega, a film o potonuću ovog broda nema koju prestižnu nagradu nije dobio. Luksuzni brod za koji se vjerovalo da je nepotopljiv krenuo je u aprilu preko sjevernog Atlantika, da bi na kraju udario u ledeni brijeg i završio na dnu okeana. Ali, to nije bio Titanik, već Titan.

Fiktivni brod Titan je potonuo na stranicama knjige Morgana Robertsona iz 1898. godine "Uzaludnost", kasnije nazvanoj "Olupina Titan".

"Ovaj brod je bio najveći na površini okeana...", ovim riječima počinje knjiga, opisujući Titan koji neodoljivo podsjeća na Titanik, barem po knjizi.

Pored sličnih imena, otprilike su iste i veličine, nešto je brži i duži Titanik. Isti broj elisa (tri), kao i sličan broj brodova za spasavanje (Titan 24, Titanik 20).

Kada su ove sličnosti otkrivene, Titanov tvorac je pozdravljen kao vidovnjak. Međutim, bivši mornar je brzo odbacio paranormalno porijeklo njegove priče, tvrdeći da je knjiga nastala iz njegovih znanja i iskustava koje je stekao tokom različitih plovidba, prenosi Dejli mejl.

On je svakako znao sve te stvari, otac mu je bio kapetan broda, a rođen je u Osvigu na jezeru Ontario - naveo je Džordž Demas, istoričar iz grada Osvigo, prenosi b92.

Robertson je još kao mlad svuda pratio svog oca i od malena zavolio more, da bi kasnije i sam postao pomorac.

Frustriran zbog netačnosti u pričama i romanima o brodovima i pomorstvu odlučio je da postane pisac i prenese svoje znanje kroz zanimljive price, prenosi b92.

"Uzaludnost" je fiktivno djelo o "plutajućem gradu", kako je Robertson opisivao Titan u svojoj knjizi.

Pored toliko sličnosti, ipak, postoje brojne razlike između Titanika i Titana, poput pijanog oficira koji se bori sa polarnim medvjedom na ledenom brijegu, što postoji u knjizi, a u priči o Titaniku ne.

Nije samo ova Robertsonova knjiga dovođena u vezu sa slavnim brodom. Britanski novinar T. Sned je tako ukazao na priču "Potapanje modernog putničkog broda" iz 1886. godine i dovodio je u vezu sa Titanikom svojevremeno. U sasvim bizarnom obrtu, na kraju je novinar završio na Titaniku i nestao u ledenim vodama okeana nakon nesreće.

"Uzaludnost" se nije štampala u vrijeme kad je Titanik potonuo, ali je onda iznenada ova knjiga vaskrsla zbog zarade, a Robertson je tek nešto malo para od toga uspio da vidi. Uprkos bogatoj karijeri, sa preko 200 kratkih priča i 14 knjiga, on je završio u bijedi i umro je 1915. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije