Zanimljivosti

Kako izračunati podznak u horoskopu?

Kako izračunati podznak u horoskopu?
Foto: Unsplash | Kako izračunati podznak u horoskopu?

Podznak u horoskopu (ili ascendent) jeste možda i najvažniji aspekt vašeg horoskopa. Na engleskom se ovaj termin zove još i "rising sign" odnosno izlazeći znak odnoseći se na znak koji se nalazio na najistočnijoj tački neba u momentu nečijeg /vašeg/ rođenja.

Znak koji se na horizontu rađa zajedno sa vama. Podznak je značajan jer predstavlja našu ličnost i karakter, prvi utisak, temperament i jasnije zaokružuje čitavu priču o nama: kakvi smo, kako se ponašamo, reagujemo na situacije, koje su nam sposobnosti i slično.

Podznak utiče na našu pojavu, stav, način na koji se postavljamo prema drugima i kakav prvi utisak ostavljamo na njih. Može se slobodno reći da je podznak poput ulaznih vrata u razumijevanje naše natalne karte, nas samih i onoga ko smo suštinski. U natalnoj karti, podznak se nalazi u prvoj kući koja je i simbol vaše ličnosti.

Ascendent se  često smatra maskom koju nosite kada susrećete druge i pokazuje prirodnu odbranu i kako se nosite sa svakodnevnim problemima kao i prvu, prirodnu reakciju pojedinca na nove ljude i situacije.

Kako se izračunava podznak u horoskopu?

Da biste sami izračunali svoj podznak neophodno je da, pored datuma rođenja, tačno znate još nekoliko stvari:

*Vrijeme rođenja

*Mesto rođenja

Zašto je ovo neophodno? Prosto, položaj znaka izlazećeg sunca se, u prosjeku, mijenja na svakih dva sata i u odnosu na to koliko je mjesto rođenja udaljeno od ekvatora. Zbog toga je veoma važno da znate tačno vrijeme i mjesto rođenja, kako biste mogli da precizno odredite svoj podznak.

Kad znate te podatke i ukrstite ih sa datumom rođenja, moći ćete tačno izračunati podznak u horoskopu i dobiti jasnije odgovore na ono što vas po pitanju vaše ličnosti interesuje. Poređenja radi, Sunce u svakom znaku provodi oko 30 dana, a mjesec otprilike dva i po dana. Zbog toga astrologija zahtijeva precizne podatke a ne procjenu, kako bi se stvorila precizna, tačna i odgovarajuća natalna karta.

Ukrštanje podataka i određivanje podznaka lako se određuje pomoću ove tabele:

Odnos znaka i podznaka

Kao što je Sunce središte Sunčevog sistema i korijen života na Zemlji, tako je i horoskopski znak središte nas samih, odnosno jezgro onoga ko smo. Podznak, sa druge strane, jeste način na koji nas drugi vide i doživljavaju. Znak se odnosi na ono što je unutra, što držimo u sebi, dok je podznak "rezervisan" na ono što je spoljno, odnosno ono što prikazujemo svijetu oko nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije