Zanimljivosti

Kako je izgledao Orijent Express?

Kako je izgledao Orijent Express?
Foto: N.N. | Kako je izgledao Orijent Express?

Slavni vagoni iz dvadesetih godina prošlog veka izloženi su ovog vikenda u Parizu povodom Dana evropske baštine, nakon što ih je francuska državna željeznička kompanija SNCF detaljno obnovila.

Tri vagona-restorana Orient Expressa oživela su istoriju jednog od verovatno najpoznatijih vozova u istoriji koji je od 1883. do 1997. putovao između Pariza i Istanbula.

U tim vagonima koji su inspirirali britansku spisateljicu Agatu Kristi lako je zamisliti putnike u elegantnim Čarlston haljinama i frakovima.

Na pariskoj željezničkoj stanici se mogu razgledati i drugi slavni vagoni, poput onih od Plavog voza koji je išao od Pariza do Azurne obale, Zlatne strijele koja je od francuske prijestonice išla do Londona, kao i Sjeverne zvijezde koja je odatle putovala do Amsterdama.

"Za njihovu restauraciju smo proučavali arhive kako bi pronašli originalne nacrte i uzorke", otkrio je Giljem de Sent Lager, izvršni direktor društva Orijent Ekspres koje upravlja baštinom te linije.

 

 

"Za to smo pozvali posebne zanatlije", dodao je, ne želevši da otkriva trošak. Sedmi vagon se i dalje restaurira.

Ovi istorijski vagoni će izaći iz pariske željezničke stanice kako bi učestvovali na drugim izložbama i konvencijama.

SNCF je otkupio brend Orijent Ekspresa od firme Sliper Kopmani nakon što je 1977. stala direktna linija za Istanbul. Međutim, ta kompanija nije preduzela ništa dok 2011. nije počela da otkupljuje vagone tog slavnog voza.

Izložba u Institutu arapskog svijeta je 2014. godinu dana pre početka restauracije, privukla više od 250 hiljada ljudi.

SNCF plaća obnovu vagona i planira da profitira od nje. Prošle godine je 50 odsto brenda prodao lancu Akor Hotels koji pod tim imenom planira da otvori luksuzne hotele. Prvi bi trebalo da bude otvoren krajem 2019. u Aziji "na mjestu koje je poprilično ludo", otkriva de Sent Lager.

Međutim, glavni plan je da se na šine vrati luksuzni voz koji bi vozio do Bosfora.

Biće potrebno "uzeti najbolje iz prošlosti kako bi se stvorilo nešto što je savremeno" i prilagodljivo modernim vagonima za spavanje, dodao je direktor, priznavši da je zasad prerano da se govori o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije