Zanimljivosti

Kako je obični farmer na genijalan način prevario i Hitlera lično?

Kako je obični farmer na genijalan način prevario i Hitlera lično?
Foto: Ilustracija | Kako je obični farmer na genijalan način prevario lično Hitlera?

Na početku Drugog svjetskog rata, Huan Pujol Garsija rođen u Barseloni 12. februara 1912. godine, odlučio je da rizikuje svoj i život svoje žene kako bi dao svoj doprinos u borbi protiv Hitlera i nacističke Njemačke.

On je vjerovao da je Hitler prijetnja za cijelo čovječanstvo i da je njegova dužnost da ga spriječi. Ali, kako bi nekadašnji vlasnik farme pilića mogao učiniti to?

Špijunaža je bila odgovor, on je odlučio da postane špijun. Njegov plan je zvučao dobro, osim činjenice da on nije bio špijun i nije imao nikakvog iskustva na području špijunaže. Nije imao nikakve važne kontakte, a nije baš niti bio "materijal za špijuna".

Uprkos svemu, Garsija je otišao do britanske ambasade u Madridu kako bi "ponudio svoje usluge" u ratu protiv Njemačke. Njegova namjera nije shvaćena ozbiljno te se zaputio prema izlazu ambasade.

Ali, Garsija nije odustajao od svog nauma da postane špijun. Odlučio je da zaigra drugačiju igri - pristupio je Nijemcima i rekao im da je simpatizer nacista te želi da postane njemački špijun u Engleskoj.

Lagao im je da je često putovao u London sa španskom vladom te im pokazao i lažni diplomatski pasoš koji je falsifikovao.

Nijemci su povjerovali u njegove laži i poslali ga u Englesku da bi unovačio mrežu agenata koji su trebali raditi za njih. Ne samo da ih je lagao, već od njih ubirao 22 plate. 

Budući da je njegov diplomatski pasoš bio lažan, nije mogao da ode u Englesku, pa je umjesto toga otišao u Lisabon i počeo da šalje lažne obavještajne izvještaje Nijemcima.

Nije mogao da dovodi nove agente kako su to od njega tražili, pa je "izmislio" kolege. Izmišljene podatke je kreirao uz pomoć novina, radioprograma i turističkih vodiča.

Kako bi bio uvjerljiviji, stalno je prigovarao o lošem vremenu. Nijemci su mu povjerovali čak i kada ih je obavijestio o tome da je stvorio špijunsku mrežu u Engleskoj.

Tako su Nijemci plaćali 22 lažna špijuna. Tokom svog boravka u Lisabonu, stvorio je impresivne lažnjake špijunskih izvještaja te pokušao da kontaktira Britance kako bi postao dvostruki agent.

Ovaj put britanska tajna služba MI5 nije imala šta da prigovori te su ga odmah primili u svoju službu, impresionirani što je običan čovjek postigao više nego njihovi obučeni specijalci u nekoliko godina.

Zbog njega nisu znali gdje će biti Dan D

Vrhunac njegove špijunske karijere i potez koji je svakako uticao na ishod rata bilo je uvjeravanje Nijemaca da će se saveznici u svojoj osvetničkoj invaziji iskrcati u okolini Kalaja, a ne u Normandiji. Odradio je sjajan posao.

Nijemci su u okolini Kalaja čak dva mjeseca nakon Dana D držali divizije koje su očekivale invaziju koja se nikad nije dogodila. Ali, britanska obavještajna služba još i danas tvrdi kako bi bez Garsije istorija vjerovatno izgledala drugačije jer bi nacisti dobili bitku u Normandiji.

Da stvar bude smješnija, Hitler je agentu Garbu (kako su ga Nijemci zvali) 29. jula 1944. godine lično dodijelio Željezni krst kao nagradu za njegove neprocjenjive usluge, iako je upravo zbog njega izgubio Normandiju.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije