Zanimljivosti

Kako su svjetske valute dobile ime

Kako su svjetske valute dobile ime
Foto: N.N. | Kako su svjetske valute dobile ime

Novac postaje preokupacija najčešće kada nam nedostaje. Ipak, pritom ljudi baš ne razmišljaju o istoriji valuta i odakle potiču ideje za njihova imena.

Ujedinjeno Kraljevstvo: Sterlinška funta

Britanska funta je nastala prije hiljadu godina za vrijeme Anglo-saksonske Engleske. Zato je je najstarija svjetska valuta. Ne zna se tačno porijeklo naziva, ali porijeklo riječi “sterlinška“ je vjerojatno iz staro-engleske riječi “steorra“ što znači zvijezda. Britanski Normani su dodali deminutiv sufiksa –ling kako bi stvorili riječ koja bi značila mala zvijezda. Inače, to je sleng za mali srebrni peni.

Saksonsko kraljevstvo Velike Britanije je pustilo novac u opticaj i 240 “sterlinga“ je iskovano od funte srebra. Funta je jedinica za težinu. Naziv prema težini nije neobičan. Na taj su način svoja imena dobile marka, lira, pezo i rubalj.

SAD: Dolar

Dolar je postala službena američka valuta 1792., iako je iza sebe imao komplikovanu istoriju. Naime, boemski aristokrat grof Hieronimus Šlik je počeo kovati srebrne kovanice koje je nazvao "Joakimstalers“. To je bilo ime doline gdje se iskopavalo srebro za novčiće, a sufiks -er pokazuje da potiče iz njemačkog jezika.

Njemačku riječ su skratili na Taler i prošla je kroz mnoge jezike: švedski daler, norveški dalar i holandski daaler. Primijenili su je na druge kovanice, poput holandskog leeuvendalera što znači lavlji dolar. Imao je manju težinu od većine novčića pa je postao popularan za razmjenu jer ga je bilo lakše nostiti. Tako je preko Novog Amsterdama stigao u američke kolonije i ugrabio titulu službene valute.

Evropa: Evro

Dobio je naziv po Evropi što je prilično očito i zamijenio 1999. tadašnju evropsku jedinicu valute. Korijene vuče od lika iz grčke mitologije- Evrope, a njegovo ime je nastalo od riječi Eurys što znači široko lice. Nije jasno otkud to ime kontinentu, ali Grci područje u kojem su živjeli zovu Evropa od 522. godine P.N.E. S vremenom taj se dio proširio i nastao je kontinent.

Japan: Jen

Njegovo prijeklo je u japanskoj riječi en koja znači krug, a ima jezičnu poveznicu s kineskim juanom i južnokorejskim vonom. Predstavili su ga 1871. Turisti koji su govorili engleski su izgovarali jen umjesto en. Ipak, najveći krivac je Džejms Kertis Hepburn, američki misionar koji je napravio prvi mjerodavan japansko-engleski rječnik. U njemu je napisao slova e kao je.

Kasnije izdanje je maknulo j iz drugih riječ, ali i dalje se koristila riječ jen jer je postala opšteprihvaćena.

Švajcarska: švajcarski franak

Švajcarska je uzela naziv za valutu od Francuske gdje je bila službena od 1795. do 1999. Švajcarski franak se počeo koristiti od 1850.

Francuzi su prve kovanice pravili od zlata 1360. u čast oslobođenju kralja Džona II. od Francuske kojeg je pustila engleska vlada.  Kovale su se samo 20 godina, a ime je ponovo upotrijebljeno za srebrne novčiće između 1575. i 1641. Tada je franak postao zajednički termin za novac. Franak ima svoje porijeklo u njemačkom franku i znači besplatni novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije