Zanimljivosti

Kakva će biti sudbina dvorca Dunđerski

Kakva će biti sudbina dvorca Dunđerski
Foto: Youtube Printscreen | Kakva će biti sudbina dvorca Dunđerski

Poznata turistička atrakcija, dvorac “Fantast“ kod Bečeja, danas je zatvorio kapije za goste. Čeka se sudski završetak postupka restitucije, poslije čega će biti poznat budući vlasnik, a upravljač turističkog kompleksa više nema interesa da održava zdanje i prihvata smještaj gostiju.

Jedan od najpozantijih među šezdesetak vojvođanskih dvoraca, “Fantast“ je prethodnih decenija plijenio pažnju turista iz cijelog svijeta. Zadužbina veleposjednika Bogdana Dunđerskog,  dvorac je izgrađen 1925. godine, a potpuno je renoviran prije četiri decenije.

Od 2016. godine postao je dio sistema “MK grupa“. Dvorac “Fantast“ kod Bečeja od danas nije dostupan javnosti, mada je najavljeno  da će ergela biti otvorena za posjetioce.

Znak na putu Bečej - Bačka Topola koji pokazuje da je komleks dvorca “Fantast“ je i posljednja tačka dokle su nam dozvolili da možemo da snimamo. Praktično nije dozvoljeno snimanje, a na molbu i službeni mejl kojim smo tražili odobrenje za samo kadrove komleksa odgovoreno nam je da je dvorac trenutno u fazi konzervacije i nije dozvoljeno nikakvo snimanje.

Otvaranje dvorca “Fanast“ sačekaće pravosnažnu odluku u postupku restitucije koji je 2012. godine pokrenula Matica srpska. Zainteresoavne strane u postupku su i Beogradski Univerzitet i Srpska akedemija nauka, prenosi RTS.

„Ima dosta zainteresovanih strana koje bi preuzele dvorac 'Fantast'. Mi sa nekima razgovaramo, naravno u saradnji sa Maticom srpskom i sa ljudima koji su nekada upravljali 'Fantastom'. Mislim da će se sve završiti na obostrano zadovoljstvo, odnosno svih bečejaca, pa i šire. Inače, dvorac je jako bitan Bečeju i kada neko čuje za Bečej odmah je tu i dvorac. Što se tiče turizma u opštini Bečej i turizmu koji planiramo da se unapređujemo dvorac 'Fanast' nam je neophodan“, istakao je Dragan Tošić, gradonačelnik Bečeja.

U pretodnih pet godina startelj dvorca “MK grupa“ je uložila u objekte i održavanje oko 250 hiljada evra. Sada je to previše izdataka, iako svake godine dvorac poseti više od stotinu hiljada gostiju iz cijelog sveta.

“Na toj lokaciji je snimljeno više poznatih filmova, emisija, video spotova. Takođe je bilo u planu za ovu godinu, odnosno i sad je u toku snimanje jednog filma“, istakla je Dijana Peter, kancelarija za turizam Bečeja.

Za brzo rješavanje slučaja “Fantast“ zainteresovane su i pokrajnske i republičke institucije, dok je iz Ministarstva kulture Republike Srbije iniciran leks specijalis koji bi ubrzao vraćanje ove imovine Matici srpskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije